Update

EHEC-besmettingen lijken te stabiliseren

Het aantal nieuwe besmettingen met de agressieve darmbacterie EHEC in Duitsland lijkt af te nemen. Momenteel zijn er tweeduizend bevestigde EHEC-infecties en verdachte gevallen. Rond vijfhonderd patiënten lijden aan de zware complicatie HUS. Achttien mensen zijn overleden.

Redactie
Geïsoleerde afdeling in een Duits ziekenhuis. © GETTY Beeld getty
Geïsoleerde afdeling in een Duits ziekenhuis. © GETTYBeeld getty

'De situatie is zo dat die schijnbaar iets rustiger wordt, wat betreft het aantal nieuwe infecties', zei voorzitter Reinhard Brunkhorst van Duitse vereniging voor nefrologie vandaag. Nefrologie is de wetenschap van nieren en nierziekten.

Het nationale gezondheidscentrum Robert Koch meldde vandaag dat er 199 nieuwe verdachte gevallen bij zijn gekomen. Dat is al minder dan de helft van het aantal nieuwe gevallen dat woensdag werden gemeld.

Achttien doden

Momenteel zijn er ruim 2000 EHEC-infecties en verdachte gevallen. Rond 1500 patiënten lijden aan de zware complicatie HUS, een combinatie van bloedarmoede en nierfalen. 18 mensen zijn overleden. De bacterie is opgedoken in 12 landen, waaronder Nederland. Alle patiënten waren recent in Noord-Duitsland.

De oorzaak van de besmetting is nog steeds niet zeker. De Duitse minister van Gezondheid zei mensen nog steeds te adviseren geen rauwe groenten te eten, vooral geen rauwe komkommers, tomaten en salade. De Duitse autoriteiten geloven niet dat vlees of zuivelproducten de oorzaak kunnen zijn.

Meer over