Egyptische president zegt berechting journalisten 'te betreuren'

De Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi heeft voor het eerst erkend dat de zware straffen tegen drie journalisten van Al-Jazeera een 'erg negatieve' invloed hebben op de reputatie van zijn land. Al-Sisi zegt nu te betreuren dat de drie voor de rechter zijn gebracht.

Redactie
De drie veroordeelde journalisten in de verdachtenkooi van de rechtbank in Caïro. Beeld reuters
De drie veroordeelde journalisten in de verdachtenkooi van de rechtbank in Caïro.Beeld reuters

De veroordeling van de journalisten leidde wereldwijd tot grote protesten. Het vijf maanden lange proces tegen de Australische gelauwerde journalist Peter Greste, en de Egyptische Mohammed Fahmy en Baher Mohammed wordt internationaal beschouwt als een schijnvertoning. Ze kregen straffen van 7 tot 10 jaar. Ook de Nederlandse Rena Netjes werd samen met twee andere buitenlandse journalisten bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar. Zij wisten voor het proces het land uit te vluchten.

Vlak na de uitspraak zei Al-Sisi dat hij zich niet met de rechterlijke uitspraken wilde bemoeien. Nu zegt hij dat hij had gewild dat de journalisten direct het land waren uitgezet, in plaats van voor de rechter gebracht te worden. Zijn uitspraken werden gepubliceerd op de online versie van de krant Al-Masry Al-Youm.

Overigens deed Al-Sisi geen uitspraken over mogelijke clementie voor de veroordeelden.

De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi. Beeld ap
De Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi.Beeld ap
Meer over