Egyptische president Mursi ontslaat minister en legerchef

President Mohammed Mursi van Egypte heeft zondag de minister van Defensie, Mohammed Hussein Tantawi, en de stafchef van het leger, generaal Sami Anan, ontslagen. Ook heeft hij de grondwetverklaring die het leger onlangs instelde voor de verkiezingen geschrapt. Dat heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt.

Mursi (m), Tantawi (l) en Anan op 10 augustus. Beeld reuters
Mursi (m), Tantawi (l) en Anan op 10 augustus.Beeld reuters

Het Egyptische persbureau MENA berichtte dat Tantawi met pensioen is gestuurd. Hij wordt opgevolgd door Abdel Fattah al-Sissi. Een verklaring voor de wisseling werd niet gegeven. De beslissing is genomen in overleg met Tantawi en de rest van de militaire raad, zei generaal Mohamed el-Assar, die is benoemd tot onderminister van Defensie. Tantawi en Anan blijven wel adviseur van de president.

Mursi, die in juni tot president is gekozen, is lid van de Moslim Broederschap. De relatie tussen de legertop en de Moslim Broederschap was al gespannen sinds de val van president Hosni Mubarak vorig jaar. Voordat Mursi tot president werd benoemd, had de legertop het presidentschap veel macht ontnomen. De militaire raad had ook het Egyptische parlement ontbonden, dat werd gedomineerd door aanhangers van Mursi.

De generaals voerden het interimbewind over Egypte na de val van Mubarak. Ook na de inauguratie van Mursi als nieuwe president behielden de militairen nog veel macht. Mursi leek zich er niet veel van aan te trekken en besloot het ontbonden parlement weer bijeen te roepen. Maar hij werd later teruggefloten door het Constitutioneel Hof.

Mursi schrapte zondag ook een document die het leger veel bevoegdheden verleende, aldus zijn woordvoerder. Verder benoemde hij Mahmoud Mekky als zijn vice-president. Mekky is de broer van de onlangs benoemde minister van Justitie, Ahmed Mekky.

Meer over