Egyptische oud-president Mubarak in augustus voor de rechter

De Egyptische oud-president Hosni Mubarak staat vanaf 3 augustus terecht voor zijn rol bij het neerslaan eerder dit jaar van massale demonstraties tegen zijn regime. Ook zijn zoons Alaa en Gamal moeten dan voor de rechter verschijnen, zo heeft rechter Sayed Abdel-Azim vandaag bekendgemaakt.

ANP
Oud-president Hosni Mubarak. Beeld epa
Oud-president Hosni Mubarak.Beeld epa


Mubarak wordt er onder meer van beschuldigd opdracht te hebben gegeven op de betogers te schieten. Als hij daaraan schuldig wordt bevonden, kan hij worden veroordeeld tot de doodstraf. De onrust in Egypte in januari en februari kostte ruim 840 mensen het leven. Uiteindelijk leidde de opstand tot het aftreden van Mubarak op 11 februari.

De 83-jarige oud-president, die Egypte dertig jaar regeerde, wordt ook beschuldigd van misbruik van macht, verspilling van overheidsgeld en illegale zelfverrijking. Hij werd vorige week al veroordeeld tot een miljoenenboete omdat hij tijdens de opstand het telefoon- en internetverkeer liet afsluiten. Daarmee zette hij volgens de rechter economische belangen op het spel.

Hartklachten
Mubarak verblijft momenteel in een gezondheidscentrum in Sharm el-Sheikh aan de Rode Zee. De openbaar aanklager bepaalde dinsdag nog dat de oud-president niet fit genoeg is om te worden overgebracht naar een militaire gevangenis. Mubarak kampt met hartklachten sinds zijn eerste verhoor.

Zijn zonen en andere topfiguren zitten vast in de Torah-gevangenis aan de rand van Caïro.

Meer over