Egyptische militairen nabij Suezkanaal gedood

Bij een schietpartij in de buurt van Ismailia, een stad ten oosten van de Egyptische hoofdstad Caïro, zijn maandag zes militairen om het leven gekomen. Dat hebben de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd. Eerder op de dag werd in Al-Tour, in de zuidelijke Sinaï, een hoofdkwartier van de Egyptische veiligheidsdiensten getroffen door een enorme explosie. Twee mensen kwamen bij de explosie om het leven en zeker 55 raakten gewond.

Redactie
Het Suez-kanaal ter hoogte van Ismailia. Beeld anp
Het Suez-kanaal ter hoogte van Ismailia.Beeld anp

De zes militairen zaten in een pick-uptruck en waren op patrouille toen ze door gemaskerde figuren werden aangevallen. Vanuit een auto werd het vuur geopend. Geen van de inzittenden overleefde de beschieting.

De explosie in Al-Tour werd vermoedelijk veroorzaakt door een bomauto die op afstand tot ontploffing werd gebracht. Het drie verdiepingen tellende gebouw raakte zwaarbeschadigd en er ontstonden kleine brandjes, aldus een bron bij de veiligheidsdiensten. Het dodental neemt vermoedelijk nog toe. Reddingswerkers en omwonenden zijn onder het puin op zoek naar slachtoffers.

Islamitische militanten voeren geregeld aanslagen uit op veiligheidstroepen in de noordelijke Sinaï. Het zuidelijke deel van het schiereiland, waar onder andere de bij duikers populaire stad Sharm el-Sheikh ligt, bleef dergelijk geweld tot dusver echter gespaard.

Enkele uren na de aanslagen werd in een voorstad van Caïro een aanval gepleegd op een terrein waar satellietschotels opgesteld staan. Er werd maar weinig schade aangericht, maar de aanval was desalniettemin van grote betekenis, omdat het een aanval was op het hart van de Egyptische telecommunicatie. Een bron bij de veiligheidsdiensten zei dat het een 'gewaagde' aanval was. 'We verwachten dat het nog erger wordt', aldus de bron.

Meer over