Egyptische legerleider Tantawi roept bevolking op tot stemmen

De leider van de militaire junta die Egypte sinds februari vorig jaar regeert, veldmaarschalk Mohammed Hussein Tantawi, heeft woensdag de bevolking opgeroepen een president te kiezen. Komende week staat de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op het programma.

Redactie
De Egyptische veldmaarschalk Tantawi Beeld EPA
De Egyptische veldmaarschalk TantawiBeeld EPA

'We moeten onze nationale verantwoordelijkheid schouder aan schouder nemen en een president voor Egypte kiezen, aldus Tantawi. Hij beloofde dat 'de eerlijke verkiezingen een voorbeeld voor de wereld zullen zijn en de wil van het volk vertolken'.

Dertien kandidaten hebben zich kunnen inschrijven. Onder de door de kiesraad afgewezen kandidaten zijn twee vooraanstaande islamisten, inclusief een topman van de Moslim Broederschap.

De broederschap heeft nu Mohammed Mursi ingezet, maar die ligt in opiniepeilingen achter op een liberale dissident uit de broederschap, Abdel Moneim Abul Fotouh, een ex-chef van de Arabische Liga, Amr Moussa en de laatste premier van president Hosni Mubarak (1981-2011), Ahmed Shafik die in sommige peilingen aan kop loopt.

De junta greep de macht tijdens hevige onlusten die Mubaraks politieke einde betekenden. Pogingen om een nieuwe grondwet op te stellen zijn tot dusverre mislukt. Het is daarom onduidelijk welke macht de nieuwe president krijgt en hoe hij dan staat tegenover de hoge officieren die economie en politiek nog steeds domineren. Veel Egyptenaren verdenken het militaire establishment ervan de presidentsverkiezingen te willen uitstellen.

Meer over