Update

Egyptische legerleider gaat land toespreken

De leider van het militaire bewind in Egypte, veldmaarschalk Mohamed Hussein Tantawi, zal in de loop van vandaag het land toespreken. Dat heeft de staatstelevisie gemeld. De militaire machthebbers in Egypte voeren momenteel crisisoverleg met politieke leiders. Het ontslag van het kabinet gisteren heeft niet geleid tot een einde aan de protesten. Tienduizenden Egyptenaren verzamelden zich ook vandaag weer op het Tahrir-plein in Caïro.

AP/Redactie
Het Tahrirplein vandaag, op de vierde dag van protesten. Beeld afp
Het Tahrirplein vandaag, op de vierde dag van protesten.Beeld afp

De Egyptenaren protesteren als reactie op een oproep tot een zogenoemde miljoenenmars. Het is de vierde dag op rij dat er fel geprotesteerd wordt tegen de militaire leiders van het land. De demonstranten eisen dat het militaire bestuur de macht overdraagt aan een burgerregering.

Nachtelijk protest
Ook vannacht waren in het centrum van Caïro tienduizenden mensen op de been. Demonstranten juichten en riepen 'Allah is groot' toen bekend werd dat het kabinet aftreedt, maar direct daarna vingen ze hun leuze 'Het volk wil de veldmaarschalk afzetten' weer aan, een verwijzing naar de militaire leider Hussein Tantawi. Het leger zegt de macht pas te zullen overdragen na de presidentsverkiezingen, eind 2012 of begin 2013.

Doden en gewonden
Zeker 29 mensen zijn bij het geweld omgekomen en ten minste 1750 mensen zijn gewond geraakt. Het geweld brak zaterdag uit toen demonstranten de straat opgingen voor een 'tweede revolutie'. De demonstranten vinden dat de Opperste Raad voor de Strijdkrachten, die de macht overnam van de afgezette president Hosni Mubarak, heeft gefaald - de raad is er niet in geslaagd het land te stabiliseren, de economie te redden en democratie te bewerkstelligen.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International uitte gisteren in een nieuw rapport zware kritiek op de militaire leiders van het land. Volgens de organisatie hebben ze 'compleet gefaald hun beloften na te komen om de mensenrechtensituatie te verbeteren'. Onder het militaire bestuur is de situatie in sommige gevallen zelfs slechter dan onder Mubarak, aldus Amnesty.

Een demonstant gooit stenen naar de politie op het Tahrir-plein in Caïro. Beeld reuters
Een demonstant gooit stenen naar de politie op het Tahrir-plein in Caïro.Beeld reuters
Het Egyptische leger blokkeert een straat bij het plein. Beeld epa
Het Egyptische leger blokkeert een straat bij het plein.Beeld epa
Een gewonde demonstrant wordt per motor afgevoerd. Beeld epa
Een gewonde demonstrant wordt per motor afgevoerd.Beeld epa
Meer over