'Egyptische Jon Stewart' stopt voorgoed met zijn show

Bassem Youssef, de uiterst populaire komiek die ook wel 'de Egyptische Jon Stewart' wordt genoemd, stopt voorgoed met zijn show. Hij liet vandaag weten dat het beter is om er een streep onder te zetten dan 'de show te beledigen' door compromissen over de inhoud te maken. Het programma buiten Egypte opnemen zou de geloofwaardigheid niet ten goede komen.

Sacha Kester
Bassem Youssef stopt voorgoed met zijn show. Beeld afp
Bassem Youssef stopt voorgoed met zijn show.Beeld afp

El-Bernameg, zoals de satirische show heet, zou eigenlijk vrijdag weer worden uitgezonden. Het programma was tijdelijk door het regime stilgelegd vanwege de presidentsverkiezingen die vorige week werden gehouden: de show kon 'de publieke opinie beïnvloeden'.

De druk die op Youssef zelf en op de (Saoedische) zender MBC Masr wordt uitgeoefend, is volgens de komiek 'te groot'. 'Ik ben geen revolutionair en geen krijger. Ik liet een keer per week mijn mening weten', zei hij op een persconferentie. 'Het huidige klimaat in Egypte is niet geschikt voor een satirisch programma. Ik ben moe van het gevecht en ik wil me geen zorgen meer maken over mijn veiligheid en die van mijn familie.'

Het satirische programma maakt politici en andere prominente figuren sinds 2011 belachelijk. In 2013, toen de islamitische president Mohammed Morsi aan de macht was, werd hij aangeklaagd wegens belediging van de president. Na de militaire coup, waarbij Morsi werd afgezet, werd Youssef dwarsgezeten door de militaire machthebbers.

undefined

Meer over