Eerste weken VR-ervaring Inarritu in Eye uitverkocht

De eerste reeks kaarten voor de grensverleggende virtual reality-installatie Carne Y Arena van de Mexicaanse regisseur Alejandro Gonzalez Inarritu in filmmuseum Eye is uitverkocht.

ANP/BuzzE
null Beeld EPA
Beeld EPA

Eye, dat de unieke installatie naar Nederland haalde, laat vrijdag weten dat de eerste zevenhonderd kaarten zijn verkocht.

Tickets worden in blokken van twee verkocht. Kaarten voor de nieuwe reeks, van 2 tot en met 15 juli, gaan maandag in de verkoop. De met een Oscar bekroonde kunstinstallatie biedt deelnemers een bijna zeven minuten durende interactieve ervaring hoe het is om een vluchteling te zijn die de Mexicaans-Amerikaanse grens oversteekt.

Gelauwerd kunstwerk
Carne Y Arena beleefde vrijdag zijn première in Amsterdam en is tot en met 26 augustus te zien in Casco in Amsterdam. Daarna staat de installatie van oktober tot en met begin februari in de Fenixloods in Rotterdam. De installatie beleefde vorige jaar mei de wereldpremière op het festival van Cannes. Daarna was Carne Y Arena slechts in drie landen te zien voor het publiek.

Nederland is na Italië, Mexico en de VS het vierde land ter wereld waar het gelauwerde kunstwerk te zien is. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website van Eye en kosten bijna 20 euro. Per dag kunnen vijftig deelnemers de installatie ervaren.

Echte vluchtelingen
Inarritu baseerde zijn installatie op de ware ervaringen van Mexicaanse vluchtelingen die de grens met de VS overstaken. Diverse van deze immigranten werkten ook fysiek mee aan de installatie. Deelnemers krijgen in en grote loods een virtual reality-bril op en worden op die manier deelgenoot van het gezelschap. Deelnemers kunnen zich tijdens de ervaring ook vrij bewegen als de gebeurtenissen die zij zien daar aanleiding toe geven.

De Mexicaanse regisseur kreeg voor het maken van Carne Y Arena vorige jaar een speciale Oscar toegekend. De Academy, die de filmbeelden uitreikt, prees het project als een "emotionele en meeslepende creatieve doorbraak" in de ontwikkeling van virtual reality.

Meer over