Update

Eerste vrouw meldt zich: Albayrak kandidaat PvdA

PvdA-Kamerlid Nebahat Albayrak is de eerste vrouw die zich als kandidaat heeft gemeld voor het leiderschap van de PvdA.

Redactie / ANP
Nebahat Albayrak Beeld anp
Nebahat AlbayrakBeeld anp

'We staan aan de vooravond van de grootste bezuinigingsoperatie ooit met een kabinet dat allang draagvlak heeft verloren', aldus Albayrak tegenover Nu.nl, waar ze haar kandidatuur vanmorgen wereldkundig maakte.

Vertrouwen
Albayrak baalt dat PvdA de afgelopen anderhalf jaar er niet in is geslaagd 'om de krachten te bundelen en een vuist te maken' tegen het kabinet. 'Cohen was niet in staat effectief oppositie te voeren, zoals hij zelf ook zei. De fractie evenmin.' Zelf was ze naar eigen zeggen altijd loyaal aan Cohen. Maar ze heeft er alle vertrouwen in dat het onder haar leiding beter zal gaan. 'Ik ben degene die het gaat doen.'

De voormalige staatssecretaris vindt dat ze bewezen heeft dat ze leiding kan geven en de ervaring heeft voor de functie. Het kabinetsbeleid leidt volgens haar alleen maar tot meer werklozen en brengt de Nederlandse economie in het slop.

Ledenraad
Het besluit van haar kandidaatstelling had ze vrijdag al genomen. Maar die dag wilde ze er niet mee naar buiten komen wegens het slechte nieuws over prins Friso. Het voelde voor haar ook niet goed om zaterdag tegenover honderden mensen bij de PvdA-ledenraad te staan als die niet zouden weten dat ze kandidaat is. Daarom maakte ze het zaterdag voor de ledenraad bekend.

Eerder deze week lieten Martijn van Dam, Diederik Samsom en Ronald Plasterk al weten dat ze de ambitie hebben om Job Cohen op te volgen als fractievoorzitter in de Tweede Kamer. Cohen maakte zijn aftreden maandag bekend.

Kabinet-Balkenende
Albayrak was tussen 2007 en 2010 als staatssecretaris van Justitie in het vierde kabinet-Balkenende verantwoordelijk voor vreemdelingenzaken en tbs-beleid. Als haar partij in 2010 de stekker uit het kabinet trekt, keert ze terug naar het parlement.

Het ouderlijk gezin van Albayrak kwam in 1970 naar Nederland. Nog voor haar aantreden als staatssecretaris kondigde de PVV aan een motie van wantrouwen tegen haar in te dienen, om haar dubbele nationaliteit.

Tussen 12 april en 1 augustus vorig jaar onderbrak Albayrak haar Kamerlidmaatschap voor zwangerschapsverlof. In het voorjaar beviel zij van een dochter.

Nebahat Albayrak Beeld
Nebahat Albayrak
Meer over