update

Eerste vluchtelingen nemen hun intrek in opvangcentrum in Osdorp

Een tiental vluchtelingen is bij het tijdelijke opvangcentrum in Osdorp aangekomen. Eerder deze avond meldden buurtbewoners zich reeds met zakken vol kleding aan de deur.

Hanneloes Pen en Romee Boots
null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Tevergeefs zo blijkt bij aankomst. De barmhartige Amsterdammers, een stuk of zes, worden onverrichter zaken terug naar huis gestuurd. Momenteel kan het tijdelijke opvangcentrum de spullen niet gebruiken, zo krijgen bijvoorbeeld de broertjes Raven (8) en Deacon (6) te horen. Raven is teleurgesteld: 'Waarom mag ik nu geen speelgoed geven? Die kindjes hebben niets.'

In hun meegevoerde plastic zakken hadden de twee kleurboeken, knuffels en ander speelgoed gestopt. Op school wordt veel aandacht besteed aan de vluchtelingen, vertelt hun moeder. 'Ze hebben ook brieven geschreven aan de vluchtelingen. Maar ze vonden het zo bijzonder toen ze hoorden dat er hier vluchtelingen komen, dat ze hun eigen speelgoed kwamen weggeven.'

Raven wilde zelfs vluchtelingen in huis opnemen, maar dat vond zijn moeder een iets minder goed idee. 'Het is jammer dat we het speelgoed nu niet kunnen geven. We komen morgen terug.'

Noodopvang
De toename van asielzoekers is steeds meer zichtbaar in Amsterdam. De afgelopen dagen kwamen gemiddeld 250 asielzoekers per dag aan op centraal station. Tot voorkort werden zij doorgestuurd naar de centrale opvanglocatie in Ter Apel.

Gisteren besloot het college noodopvangplekken te realiseren waar mensen korte tijd kunnen verblijven. In totaal wil Amsterdam de komende dagen tijdelijk 1500 vluchtelingen opvangen.

Nachtopvang
De gemeente doet een oproep aan de vastgoedsector om panden aan te bieden voor de tijdelijke noodopvang. Ook de Verheijhal in Amsterdam Oost wordt ingericht voor de opvang van vluchtelingen. De komende vijf dagen zullen er geen wedstrijden en trainingen plaatsvinden. Daarnaast biedt De Regenboog Groep in samenwerking met de Protestantse Diaconie de komende weken nachtopvang aan vluchtelingen in het inloophuis Blaka Watra aan de Droogbak. Voor zolang het nodig is, kunnen vluchtelingen hier overnachten, zodat ze de volgende dag hun reis naar Ter Apel kunnen voortzetten.

In het sportcentrum aan de Eliza van Calcarstraat is een speciale zaal voor gezinnen ingericht met ruim 140 beschikbare slaapplekken. Daarnaast is er ook een zaal voor alleenstaande vluchtelingen. Daar kunnen 210 personen terecht. Sinds drie uur vannacht is men bezig met het plaatsen van bedden, stoelen en tafels. Er zou ook een gebedsruimte en een borstvoedingsruimte gerealiseerd zijn.

Meer over