Eerste universiteitsbier van Nederland: U-vaatje of toch Redrink UvA?

Vier studenten van de Universiteit van Amsterdam (UvA) brouwen het volgens hen eerste universiteitsbier van Nederland. Over de naam zijn ze nog niet helemaal uit: wordt het Cum Laude, Unibrew, U-vaatje of toch ReDrink UvA?

Liza van Lonkhuyzen
De eerste editie van het universiteitsbier is nog wat groot Beeld De Juppen
De eerste editie van het universiteitsbier is nog wat grootBeeld De Juppen

Een businessplan of ervaring met bierbrouwen hadden ze niet. UvA-studenten Abel Nalschaert (24), Valerie van Lieshout (23), Joris van den Boom (24) en Bernell Herder (23) vonden alleen dat er iets ontbrak op de markt: UvA-bier. 'Waarom gaan we dat niet zelf maken?' zeiden ze tegen elkaar.

De UvA werd meteen ingelicht. Herder: 'Daar was men heel enthousiast over ons project, maar ze wilden liever niet in verband worden gebracht met alcohol. Dus het mocht geen UvA-bier heten.'

De vrienden, die elkaar kennen via de studie Sociale Geografie en Planologie, lieten zich niet uit het veld slaan en gingen op zoek naar een brouwerij. Dat werd De Vriendschap op de Meteorenweg in Noord van UvA-alumni Peter Harms en Aart van Bergen. 'Waarschijnlijk de kleinste brouwerij van Nederland,' zegt Herder. 'De brouwerij zit deels in een oude voetbalkleedkamer. Met Peter en Aart hebben we de eerste honderd liter gebrouwen.' Het bier werd een Belgium Pale Ale, een milde combinatie van zoet en bitter.

De café's Crea, Spuit en Kriterion hebben al aangegeven het universiteitsbier te willen verkopen. Maar honderd liter is niet genoeg om de dorst van 30.000 UvA-studenten te lessen. De vier studenten, die zeggen er niks aan te willen verdienen, zijn een crowdfundingsactie gestart voor de volgende duizend liter. Studenten die meebetalen mogen meebelissen hoe het universiteitsbier gaat heten en definitief gaat smaken.

De brouwers: Bernell, Abel, Joris en Valerie Beeld
De brouwers: Bernell, Abel, Joris en ValerieBeeld
Meer over