Eerste 'oplosbare' stent in kransslagader geplaatst

Het Erasmus MC doet samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven mee aan een international wetenschappelijk onderzoek naar de afbreekbare buisjes. Foto ANP Beeld
Het Erasmus MC doet samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven mee aan een international wetenschappelijk onderzoek naar de afbreekbare buisjes. Foto ANP

ROTTERDAM - Een cardioloog van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, Patrick Serruys, heeft vorige week de eerste volledig biologisch afbreekbare stent geplaatst bij een patiënt met een dichtgeslibde kransslagader.

Het Erasmus MC doet samen met het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven mee aan een international wetenschappelijk onderzoek naar de afbreekbare buisjes.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 34.000 hartpatiënten een dotterbehandeling. De cardioloog voert bij hen via de lies een flexibel buisje (stent) in, dat een verstopte kransslagader opent en ook open houdt. Tot nu toe waren stents van metaal en bleven ze voorgoed in het lichaam zitten, wat tot complicaties kan leiden. De biologisch afbreekbare stent lost na verloop van tijd vanzelf op.

De afbreekbare stent is gemaakt van zogenoemd langeketenmelkzuur, dat in het lichaam langzaam oplost. Het buisje geeft gedurende langere tijd medicijnen af aan het omliggende weefsel.

Met het nieuwe hartbuisje is al twee jaar geëxperimenteerd, maar pas na de nodige aanpassingen is recentelijk begonnen met een internationaal onderzoek naar de werking van de buizen van melkzuur in het lichaam.

Tien medische centra in Europa, Australië en Nieuw-Zeeland gaan nu bij tachtig hartpatiënten de biologisch afbreekbare stents plaatsen. Het onderzoek loopt ongeveer twee jaar.

Serruys van het Erasmus MC verwacht dat de nieuwe stents de toekomst van de behandeling van coronaire hartziekten zijn, zei hij. (HET PAROOL)

Meer over