Update

Eerste Nederlandse vrouw op Spelen overleden

De eerste Nederlandse vrouw op de Olympische Winterspelen, Gratia Schimmelpenninck van der Oye, is zondag op 99-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar familie vandaag bekendgemaakt.

ANP/Redactie
Schimmelpenninck van der Oye tijdens de Winterspelen in 1936 in Garmisch-Partenkirchen. Beeld
Schimmelpenninck van der Oye tijdens de Winterspelen in 1936 in Garmisch-Partenkirchen.

Schimmelpenninck van der Oye nam in 1936 deel aan de Spelen van Garmisch-Partenkirchen, waar alpineskiën voor het eerst op het programma stond.

De in Doorn geboren skiester kreeg als eerste vrouw een plek in het bestuur van de internationale skifederatie FIS. Mede dankzij de Nederlandse werd de reuzenslalom een officieel onderdeel van het alpineskiën. De Nederlandse Ski Vereniging benoemde Schimmelpenninck van der Oye in 1997 tot erelid.

Barones was pionier op de lange latten
Met het overlijden van de 99-jarige Gratia Schimmelpenninck van der Oye is een belangrijke pionier in de olympische historie van Nederland verloren gegaan. De zondag in Den Haag overleden oud-skiester was in 1936 de eerste Nederlandse vrouw die deelnam aan de Olympische Winterspelen. 'Een zeer erudiete vrouw, die erg belangrijk is geweest voor het Nederlandse skiën', aldus historicus Ton Bijkerk.

Schimmelpenninck van der Oye, in 1912 geboren in Doorn, was tot zondag de oudste Nederlandse olympiër. Nu is dat de 96-jarige hockeyer Hans Schnitger, die in 1936 meedeed aan de Zomerspelen in Berlijn, zo blijkt uit de archieven van Bijkerk. Hij heeft in zijn lange loopbaan als historicus onder meer de gegevens en resultaten van alle Nederlandse deelnemers aan alle Olympische Spelen uitgezocht en beschreven in boeken.

Een week geleden kreeg Gratia Schimmelpenninck van der Oye in haar verpleeghuis in Den Haag nog bezoek van de 4 jaar jongere oud-waterpoloër Hans Maier. ,,Ze was dement en eigenlijk niet meer aanspreekbaar'', aldus Bijkerk, die Maier op de hoogte stelde van het overlijden van de barones. Gratia Schimmelpenninck van der Oye kwam uit een welgesteld milieu. Haar vader was burgemeester van Doorn, voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité (NOC) en lid van het internationaal olympisch comité (IOC).

Bijkerk omschrijft haar als een pionier van de Nederlandse skisport. 'Wij hadden in die tijd al goede schaatsers, maar dat was nog geen olympische sport. Skiën, de voornaamste wintersport, was voorbehouden aan de welgestelden. Dat was zij als barones. Enkele dagen voor haar olympische races in Garmisch-Partenkirchen werd ze telefonisch bedreigd, omdat ze zich niet gehouden zou hebben aan de regels voor een amateursporter. Ze was daar erg ontzet door en presteerde niet wat ze kon.'

Na haar actieve carrière, waarin ze onder meer de beroemde Hahnenkammrennen won, trad Schimmelpennick van der Oye als eerste vrouw toe tot het bestuur van de internationale skifederatie FIS. 'Dat was voor die tijd heel bijzonder en vooruitstrevend. Als bestuurslid heeft ze vervolgens een bijdrage gehad aan de Winterspelen van 1948 en 1952', aldus Bijkerk.

Meer over