Update

Eerste koudegolf sinds 1997 een feit

Nederland beleeft voor het eerst sinds 1997 een officiële koudegolf. De temperatuur is sinds 7 uur in de ochtend van 29 januari niet meer boven de nul graden Celsius gekomen in de Bilt. Ook daalde het kwik afgelopen nacht voor de derde nacht op rij tot -10 graden.

Dolf Hendriks/ANP
Mensen genieten van het winterweer op het bevroren IJmeer in Amsterdamse wijk IJburg. ©ANP Beeld
Mensen genieten van het winterweer op het bevroren IJmeer in Amsterdamse wijk IJburg. ©ANP

Dat heeft weeronline.nl bekendgemaakt. 'Voordat er kan worden gesproken van een koudegolf dient de temperatuur minimaal 5 dagen niet boven het vriespunt te komen in de Bilt. Daarnaast moet het minimaal drie nachten streng vriezen met temperaturen van -10 graden of kouder', laat een zegsman van weeronline.nl weten.

Volgens meteoroloog Joralf Quist is de koudegolf zeer bijzonder: 'Het is inmiddels 15 jaar geleden dat we konden spreken van de tegenhanger van de hittegolf. Voor die tijd kwam vaker een koudegolf voor, alleen in de jaren 80 al vijf keer.' De huidige golf is goed voor een gedeelde derde plaats qua minimumtemperatuur.

Elfstedentocht en koudegolf

Sinds 1901 is er 32 keer een koudegolf voorgekomen in Nederland. Opvallend is dat, sinds het bestaan van de Elfstedentocht, bij slechts 10 koudegolven geen Elfstedentocht werd uitgeschreven.

De kou van de afgelopen dagen is mede toe te schrijven aan het sneeuwdek. Daardoor ontstaat er 's nachts onder een heldere hemel veel uitstraling.

Ook komende week ziet Weeronline nauwelijks verandering in het weerbeeld. 'Tot en met volgend weekend lijken we vrij zeker in de vrieskou te blijven. Zo nu en dan krijgen we te maken met een sneeuwbuitje.'

Meer over