Eerste klassieker op Loosdrecht

Schaatsers nabij Ankeveen, waar, net als in Loosdrecht, delen van de plassen berijdbaar zijn. Foto ANP Beeld
Schaatsers nabij Ankeveen, waar, net als in Loosdrecht, delen van de plassen berijdbaar zijn. Foto ANP

AMSTERDAM - Dit weekeinde zijn in Noorwegen de Europese kampioenschappen allround en in Groningen de nationale kampioenschappen sprint. Maar de Nederlandse schaatsfan komt vooral op eigen bodem aan zijn trekken.

Maandagochtend elf uur is op de Vuntusplas tussen Kortenhoef en Loosdrecht de eerste klassieker op natuurijs. De route wordt door vrijwilligers van IJsclub Loosdrechtse Plassen (IJLP) al de hele week sneeuwvrij gehouden.

Nederland telt dertien schaatsklassiekers, Loosdrecht (sinds 1947) is de oudste. Het is pas de tiende keer dat de race (120 km) kan worden gehouden. Dinsdag is de tweede klassieker uitgeschreven: de Veluwemeertocht (100 km) bij Elburg.

De klassiekers worden door de marathonschaatsers beschouwd als de grandslams in tennis, de klassiekers in wielrennen. Sommige toprijders, die zich jaarlijks onderscheidden in de vaste competitie op kunstijs, zagen de kans om een klassieker te winnen door kwakkelwinters een carrière lang aan hun neus voorbijgaan.

Elfstedentocht
De opwinding is extra groot omdat meer vorst is voorspeld en onvermijdelijk de elfstedenkoorts de kop opsteekt. Zelfs bij Sven Kramer, die morgen in Hamar zijn aandacht bij de EK allround en meer nog bij de Winterspelen van Vancouver moet zien te houden en dat valt niet mee.

Gisteren, na de ochtendtraining in het Vikingskipet, schoof Kramer op de tribune aan bij Bart Veldkamp. ''Klote, al die sneeuw,'' zei Kramer over de sneeuwval in Friesland. ''Funest voor het natuurijs,'' zei Veldkamp begripvol.

Zonde voor alle schaatsliefhebbers, benadrukte Kramer. Maar de Elfstedentocht hoeft er wat hem betreft dit jaar niet te komen. Liever volgend jaar, dan kan hij tenminste meedoen. Niets mag zijn olympische ambities in de weg staan.

Waarom niet meedoen aan beide evenementen? Veldkamp werd op 4 januari 1997 29ste in 'de' wedstrijd en hij reed een week later de EK allround in Heerenveen. Hij haalde daar de slotafstand niet, maar dat kwam niet louter door de inspanning van een week eerder. Veldkamp: ''Ik had toen buikgriep en teerde in op mijn reserves. Normaal ben je er een weekje moe van.''

Johann Olav Koss
Johann Olav Koss mengde zich spontaan in het gesprek. ''De Elfstedentocht? Komt-ie? Ik hoop dat ze me weer uitnodigen.'' In 1997 deed hij mee als toerschaatser. De Noorse viervoudig winnaar van olympisch goud genoot. ''Na de Spelen het grootste evenement,'' voegde hij in alle ernst toe.

In elk geval voor een Fries. Koss snapt dat Kramer in zijn leven de tocht wil rijden. Koss: ''Maar in een olympisch seizoen is het moeilijk. Ik zou natuurlijk meteen zeggen dat hij het moet doen.'' Vooral omdat zijn eigen pupil Havard Bøkko dan in Vancouver meer kans heeft op goud. ''Maar zonder gekheid. Als de Elfstedentocht er volgende week zou komen, kan het wel. Twee, drie dagen en Sven is er weer.''

Veldkamp raadt iedere langebaanschaatser aan mee te doen. ''Die ervaring maakt een andere schaatser van je. Jezelf tegenkomen, dat overwinnen en uiteindelijk finishen. Als je het als langebaanschaatser nooit doet, is het op die lange, rechte stukken echt afzien. Je knieën en heupen gaan ongekend pijn doen.''

Amerikaanse schaatsers
Veldkamp reed al drie tochten. In 1985 was hij zeventien en dus te jong. Onder de naam van zijn vriend Barry Bottinga schaatste hij toch mee. Een jaar later startte hij in de wedstrijd. Na tien kilometer waren beide schaatsen kapot en negentig kilometer later stapte Veldkamp af.

Veldkamp is al gebeld door Amerikaanse schaatsers. ''Ze willen meedoen. En als je Sven diep in zijn hart kijkt, wil hij dat ook. Maar hij kent zijn verantwoordelijkheid op de langebaan.'' Of Kramer kan winnen? ''Nee. Fysiek is het geen probleem en inzicht heeft hij wel uit wielerkoersen. Maar die rechte stukken en mogelijk valpartijen eisen hun tol.''

Kramer klinkt resoluut: ''Dit jaar is het uitgesloten.'' Maar dan, aarzelend: ''En vooralsnog ligt het ijs in Friesland er te slecht bij.'' (HET PAROOL)

knsb.nl/natuurijs

Vroege schaatsers donderdagochtend op de Ankeveense Plassen, waar de plaatselijke schaatsvereniging een baan heeft schoongeveegd. Foto ANP Beeld
Vroege schaatsers donderdagochtend op de Ankeveense Plassen, waar de plaatselijke schaatsvereniging een baan heeft schoongeveegd. Foto ANP
Meer over