Eerste jongerencontract getekend in Amsterdam

Thijs Janssen (22), die deze zomer afstudeert, krijgt vrijdag in Amsterdam het allereerste jongerencontract uitgereikt voor een huis van Stadgenoot. Hij is razend enthousiast.

Ton Damen
Het complex Costa Rica aan de Oostelijke Handelskade in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam. Beeld Stadgenoot
Het complex Costa Rica aan de Oostelijke Handelskade in het Oostelijk Havengebied van Amsterdam.Beeld Stadgenoot

De feestelijkheden lijken een beetje op een officiële diploma-uitreiking. Kamerlid Carola Schouten (ChristenUnie) komt samen met enkele raadsleden naar wooncomplex Costa Rica aan het IJ om de ondertekening van het eerste reguliere jongerencontract tussen de afgestudeerde Thijs Janssen (22) en woningcorporatie Stadgenoot te tekenen.

Voorheen werden jongerencontacten alleen bij wijze van proef uitgegeven. Vrijdag tekenen nog 57 andere jonge mensen in Nederlandse gemeenten, veelal grote steden, een jongerencontract.

Janssen kan vrijdag direct in zijn woning en gaat dit weekeinde al zijn nieuwe vloer leggen. "Dit is geweldig," zegt hij. "Ik woon nu in een containerwoning op het NDSM-terrein, maar ik studeer deze zomer af in muziekwetenschappen, en dan moet ik er uit."

Geen eeuwigdurend woonrecht
Kern van het contract is dat jongeren en starters tot 28 jaar met voorrang 33 procent van het totale woningaanbod van Woningnet krijgen aangeboden.

Tegenover het recht op voorrang staat de plicht dat de huurder het huis binnen vijf jaar weer moet verlaten.

Dat hij met dit wettelijk erkende contract geen aanspraak kan maken op het befaamde Nederlandse eeuwigdurende woonrecht, vindt Janssen geen probleem. "Nee, ik heb nu een huis nodig. In vijf jaar tijd moet ik wel een ander huis kunnen zoeken. Bovendien gaat in die vijf jaar mijn woonduur bij Woningnet ook door."

"Ik ga er van uit dat ik tegen die tijd een echte baan heb gevonden. Op dit moment werk ik ook wel, maar zijn het meer tijdelijke en niet altijd al te best betaalde baantjes. Gelukkig wel in de culturele sector. Ik heb gewerkt bij Paradiso en bij Nachtbrakers, een online platform voor N8 Museumnacht."

Een uitkomst?
Zijn nieuwe huis wordt een zelfstandige studio van 32 vierkante meter. De huur bedraagt 580 euro kaal, maar vanwege onder meer de huurtoeslag betaalt Janssen ongeveer 420 euro per maand. Hij vindt dat prima: "Al mijn vrienden wonen voor meer dan 500 euro in onderhuur, in een kamer van twaalf of vijftien vierkante meter."

Al met al vindt Janssen het jongerencontract een uitkomst. "Ik vind de doorstroming een voordeel. Over vijf jaar zijn er nieuwe studenten die in mijn situatie zitten. Dan moeten zij geholpen worden."

Bedenker van het jongerencontract is Stadgenoot. Het contract is bedoeld om flexibiliteit op de woningmarkt te bevorderen. Andere corporaties gaan het contract ook meer gebruiken.

Huurdersorganisaties hebben bedenkingen bij de contracten. Zij vinden dat flexibilisering van de woningmarkt leidt tot rechteloosheid van huurders.

Thij Janssen stond min of meer op straat omdat zijn huis wordt gesloopt. Beeld Thijs Janssen
Thij Janssen stond min of meer op straat omdat zijn huis wordt gesloopt.Beeld Thijs Janssen
Meer over