Eerste investeerders binnen voor enkele reis Mars One

Mars One, de organisatie die in 2023 een kolonie op de Rode Planeet wil vestigen, heeft zijn eerste investeerders binnengehaald. Dat maakte het bedrijf bekend.

Martine Steenvoort
Een impressie van Mars One hoe het dorp op de Rode Planeet er in 2023 zou moeten uitzien. Beeld afp
Een impressie van Mars One hoe het dorp op de Rode Planeet er in 2023 zou moeten uitzien.Beeld afp

De missie van het Nederlandse bedrijf is puur commercieel en moet gefinancierd worden door een realityserie over het leven op Mars. Inmiddels hebben zich al meer dan duizend avonturiers zich bij Mars One aangemeld om deel te nemen aan de reis en serie. Het is de bedoeling dat de Marspioniers 24 uur per dag gefilmd worden.

'Het organiseren van een bemande missie naar Mars is een enorm moeilijke onderneming. Er zijn veel technische obstakels te overwinnen en het totaal benodigde bedrag is enorm', vertelt Kai Staats van Mars One.

Financiën
Het bedrijf heeft 4,6 miljard euro nodig om de kolonie te kunnen financieren. 'De miljoenen die we de komende maanden binnenhalen lijken misschien in de schaduw te staan van de vele miljarden die we nodig hebben, maar we doen het stapje voor stapje', aldus Staats.

Deelnemers moeten echter wel de rest van hun leven op Mars blijven; het gaat om een enkeltje Mars. Het is vrijwel onmogelijk om terug te vliegen naar de aarde, omdat de kolonisten dan ook een raketbasis op de planeet zouden moeten bouwen.

Eerder deze maand maakte Mars One al bekend aan welke eisen de deelnemers moeten voldoen. De belangrijkste eigenschappen: herstellingsvermogen, aanpassingsvermogen, nieuwsgierigheid, betrouwbaar en creatief.

Het team van Mars One werkt sinds twee jaar aan de missie. Staats: 'In deze fase van ontwikkeling laten deze toegezegde fondsen zien dat we de goede kant op gaan.'

Meer over