PlusPS

Eenoudervakanties: 'Gelijkgestemden ontmoeten is het doel'

Als gescheiden ouder met je dochter twee weken op de Franse familiecamping - makkelijk is anders. Na een relatiebreuk probeerde journalist Sara Luijters diverse vakantievormen uit. En ontdekte een markt.

Sara Luijters
null Beeld Jip van den Toorn
Beeld Jip van den Toorn

Als gescheiden ouder zijn er nogal wat dingen die je voor het eerst alleen met je kind(eren) zult doen. Vaak is het een opluchting - eindelijk geen onderling geruzie meer over eten of bedtijd - maar sommige zaken zijn als kersverse single vader of moeder toch even wennen. Zoals alleen met vakantie gaan met ze.

Om als alleenstaande ouder te kamperen tussen de ­gezinnen die zo uit een vakantiebrochure lijken te zijn weggelopen, is niet heel aanlokkelijk. Wellicht huurden jullie als happy family een villa op een berg in Spanje, maar in je eentje is al die rust ineens een stuk minder aantrekkelijk. Aanhaken bij een bevriend gezin is een optie, maar het gevaar bestaat dat je je het vijfde wiel aan de wagen voelt of jeuk krijgt van al het gezinsgeluk.

'Woonerf zonder schuttingen'
Sinds mijn relatiebreuk drie jaar geleden probeerden mijn dochter en ik verschillende vakantievormen uit. Tijdens onze eerste vakantie gingen we eilandhoppen in Griekenland. Het samen reizen was leuk, maar aan mijn favoriete vakantiebezigheid, dommelen op een strandbedje, kwam ik nauwelijks toe.

Ik moest haar handstand-onder-water jureren, we speelden zeker honderd potjes Uno en af en toe gooide ik wat onhandig een bal over in het zwembad (ravotten was tot dan toe het domein van haar vader geweest).

Al had ik gezworen nóóit meer een voet op een campingterrein te zetten, vorig jaar huurden we toch een bungalowtent in Kroatië. Typisch een gevalletje 'leuk idee, doe maar niet'.

De blikken van de andere vakantiegangers in het campingstraatje - een soort woonerf zonder schuttingen - voel ik een jaar later nog steeds in mijn rug priemen. Geen van de ouders, noch hun schattige Emma's en Maxjes, waagden het om een praatje met een alleenstaande moeder en haar kind aan te knopen.

Nederland telt ruim 450.000 eenoudergezinnen en in 2016 waren bij 18.500 echtscheidingen minderjarige kinderen betrokken. De reisbranche begint deze groep ook te ontdekken als een interessante markt. Het vakantieaanbod gericht op solovaders en -moeders groeit; er zijn avontuurlijke reizen, strandvakanties en kampeerreizen met veldjes voor alleenstaande ouders.

Nieuwe bff's
Dochter en ik probeerden ook dit type vakantie een keer uit. Hoewel ik wel enige schroom moest overwinnen - wilde ik echt met de Gescheiden Mensen Club met vakantie? -, vlogen we in mei naar Malaga met Maris Life, gespecialiseerd in eenoudervakanties. Ik ben niet dol op groepen, maar ik dacht: als ik een boek kan lezen onder een parasol en mijn dochter het naar haar zin heeft, is de vakantie geslaagd.

Al op dag één werden vriendschappen ­gesmeed - tussen de kinderen én tussen de single moeders. In de bar op het strand vloeide de sangria rijkelijk en vertelden we elkaar openhartig over de break-ups, wisselden we tips uit over co-ouderschap en datingapps.

Mijn dochter speelde ondertussen uitgelaten in de golven met haar nieuwe bff's. Zij hoefde even helemaal niets uit te leggen over de thuissituatie, want iedereen zat in hetzelfde schuitje. "Please, gaan we volgend jaar weer?" smeekte ze na afloop.

Walhalla
Mariska Nunes van reisorganisatie Corendon is medeoprichter van Maris Life, dat zulke vakanties organiseert. "Toen ik zes jaar geleden scheidde, ging ik voor het eerst drie weken alleen met mijn twee dochters op pad."

"Na twee weken had ik al mijn boeken gelezen en had ik behoefte aan een volwassen gesprek, maar de andere ouders zaten niet te wachten op een alleenstaande moeder. Ik googelde op vakanties voor ouders alleen, maar kwam alleen kampeervakanties tegen. Niks voor mij. Zo ontstond het idee om zelf eenoudervakanties in resorts en hotels aan te bieden."

Tachtig procent van de deelnemende ouders aan de ­Maris Lifereizen is vrouw. Gelijkgestemden ontmoeten is het doel, niet daten. Toch is het als man in de minderheid wel degelijk een walhalla, zegt alleenstaande vader Chris Stevenet (48).

Hij ging vorig jaar met zijn twee kinderen voor het eerst op een vakantie voor alleenstaande ouders. "We waren met twee mannen in een groep van acht moeders. Alle aandacht die we van de dames kregen, was egostrelend. Met een wijntje op vertelden ze mij alles over hun exen. En het was interessant om te zien wie vakantie wilde vieren en wie op zoek was naar een date."

Bij kaarslicht dineren
Op de fora van reisorganisaties voor alleenstaande ­ouders zijn de reacties vooral laaiend enthousiast. Toch past het niet bij alle gescheiden ouders met kinderen. Nadja Asser (43) dacht haar twee dochters van acht en zes een dienst te bewijzen door vorig jaar voor een alleenstaandeoudervakantie te kiezen. Haar jongste raakte echter al snel bevriend met het dochtertje van een ­getrouwd stel.

"Ik heb de rest van de alleenstaande ouders nooit ontmoet. In de appgroep zag ik berichtjes over ­excursies en samen eten voorbij komen, maar ik voelde ­totaal niet de behoefte om aan te haken. Tijdens de ­zomervakantie draait het voor mij vooral om tijd met de kinderen doorbrengen, mijn sociale leven thuis is al druk ­genoeg. En daten doe ik liever buiten het zicht van mijn dochters. Achteraf gezien had dus net zo goed zelfstandig een vakantie kunnen boeken."

En dan was er nog de alleenstaande moeder die ontdekte dat haar reis ook werd aangeboden aan twee-oudergezinnen. Zij kreeg te maken met een 'extreem klef stel ouders', die niets zonder elkaar ­deden en 's avonds dineerden bij kaarslicht. Voor haar en een weduwe in de groep een doorn in het oog.

Na alle omzwervingen denk ik inmiddels onze ideale variant van de eenoudervakantie te hebben gevonden: dit jaar gaan mijn dochter en ik op onze zelfgeorganiseerde eenoudervakantie, met twee vriendinnen en hun kinderen.

De do’s en don’ts

1. Probeer, uit respect voor je kinderen, de eenoudervakantie niet te gebruiken als een manier om een nieuwe partner te vinden. Gebruik daarvoor je Tinderapp.

2. Gedeelde smart is halve smart, maar bedenk wel dat het vakantie is en dat niet iedereen zit te wachten op jouw dagelijkse tirades of huilbuien over je ex.

3. Bied aan om op elkaars kinderen te passen, zodat iedere ouder af en toe even echt helemaal vrij is.

4. Alles mag en niets moet tijdens een eenoudervakantie, maar een beetje sociaal gedrag wordt wel op prijs gesteld. Niet doen dus als je geen groepsmens bent.

5. Om te voorkomen dat je in het programma Ontvoerd van John van den Heuvel belandt, moet je als alleenstaande ouder het formulier ‘Toestemming voor Reizen met een Minderjarige naar het Buitenland’ ingevuld meenemen om aan de marechaussee te tonen. Te down­loaden via www.rijksoverheid.nl

Waar vind je eenoudervakanties?

Maris Life, onderdeel van Corendon, vliegt naar verschillende bestemmingen in Europa. Je verblijft in ­hotels, maar kamperen op de Veluwe kan ook. Er zijn tienerweken en ukkiereizen.
www.marislife.nl

Bij de Le Roc Foucaud kun je kamperen of slapen in een landhuis in Frankrijk. De grote kinderen slapen bij het kampvuur en je kunt boomklimmen, pijl- en boogschieten, vissen en zwemmen. Alleenstaande vaders zijn meer dan welkom.
www.lerocfoucaud.com

One2gethertravel biedt onder meer avontuurlijke eenoudervakanties in Noorwegen, Zweden en de ­Ardennen aan en strandvakanties in Griekenland.
www.one2gethertravel.nl

Estivant werd vijftien jaar geleden opgericht door Guido van Schagen, kind van gescheiden ouders. Bestemmingen door heel Europa en met Benjaminweken voor de kleinsten.
www.estivant.nl

Bij Alleenstaandeoudervakanties kun je terecht voor cultuurreizen, outdoor- en zeilreizen en cruises met alleenstaande ouders, van ­Nederland tot Kroatië.
www.alleenstaandeouder-vakanties.nl

Camping 't Klumpke in Neede heeft een aantal eenoudervelden. Een helpende hand bij het opzetten van de tent of iemand die op jouw kind let terwijl jij doucht, is vanzelfsprekend.
www.klumpke.nl

Meer over