Een weeklange ode aan het korte verhaal

De Week van het Korte Verhaal wordt, op initiatief van de Amsterdamse Linnaeus Boekhandel, vanaf zondag voor een vijfde maal gevierd. Volgens eigenaresse Anja Duitsmann verdient juist dit 'prachtige genre iets meer aandacht.'

Redactie
De Linnaeus Boekhandel in Amsterdam-Oost Beeld Maarten Steenvoort
De Linnaeus Boekhandel in Amsterdam-OostBeeld Maarten Steenvoort

Het korte verhaal, toch wel een beetje het ondergeschoven kindje van de literatuur, staat de komende week in de schijnwerpers. De Linnaeus Boekhandel wilde een aandachtsmoment voor het korte verhaal scheppen en begon in 2011 met de week. Duitsmann: "Je hoopt dat zo'n initiatief zich als een olievlek gaat verspreiden."

Waar dat imago vandaan komt, weet Duitsmann niet precies. Haar collega Edith Vroon noemt uitgeverijen als voorbeeld. "Vaak houden ze het in stand door de manier waarop ze verhalenbundels in de markt zetten. Ze doen er vaak heel besmuikt over. Zo van: ja, het zijn korte verhalen, maar het leest als een roman, hoor. En als een auteur aan komt zetten met een verhalenbundel staan uitgeverijen vaak niet te springen."

Betere naam
Langzaamaan krijgt het korte verhaal een betere naam, dat zien Duitsmann en Vroon ook. "Heel gestaag klimmen korte verhalen steeds hoger op de ladder van populariteit," zegt Duitsmann. "Dat is geweldig om te merken."

Juist in deze tijd is het korte verhaal namelijk erg aantrekkelijk voor de gehaaste lezer, zegt Duitsmann. "Het is kort en krachtig, rechtdoorzee. Fijn voor als je weinig tijd hebt, wat vaak voorkomt in deze moderne tijd." Zelf leest Duitsmann graag een kort verhaal tussen twee romans door. "Zou houd ik een soort ritme aan."

25 boekhandels
Tijdens De Week van het Korte Verhaal is er in Amsterdam veel te doen. Met de jaren wordt de week grootser en creatiever aangepakt. Dit jaar doen er meer dan 25 boekhandels door het hele land mee en voor het eerst ook een uit Gent. Zondag wordt bijvoorbeeld in het Betty Asfalt Complex een speciale editie van Uitgelezen Verhalen georganiseerd. Daarin dragen een aantal Nederlandse acteurs de korte verhalen van bekende schrijvers als Carver, Davis en Tsjechov voor. Woensdag komen onder andere Kira Wuck en Bertram Koeleman voordragen in de Linnaeus Boekhandel en vrijdag organiseert Boekhandel Pantheon de Avond van het Korte Verhaal.

Voor het volledige programma bekijk de site van De Week van het Korte Verhaal.

Een plank vol korte verhalen in de Linnaeus Boekhandel. Beeld Linnaeus Boekhandel
Een plank vol korte verhalen in de Linnaeus Boekhandel.Beeld Linnaeus Boekhandel
Meer over