Eén uniform 'handhavers'

AMSTERDAM - Ambtenaren van de milieupolitie, parkeerbeheer en de marktmeesters van Amsterdam dragen vanaf november hetzelfde uniform.

De nieuwe dienstkleding moet volgens de gemeente een eenvormige en herkenbare uitstraling geven aan de Amsterdamse 'handhavers'.

Die uniformiteit is nu nog ver te zoeken. Elk stadsdeel heeft zijn eigen uniform en hanteert zijn eigen benamingen voor functies en afdelingen. Zo heeft het ene stadsdeel een 'milieuagent' die elders een 'reinigingsagent' heet.

Volgens Ronald Kersbergen, projectmanager van het Stedelijke Programma Regelgeving en Handhaving, is het doel de verschillen tussen de stadsdelen te verkleinen. ''Het moet voor de burger niet uitmaken in welk stadsdeel je woont, de handhaver moet herkenbaar zijn en eenduidig in de hele stad optreden. Het moet niet zo zijn dat je voor dezelfde overtreding in het ene stadsdeel een waarschuwing krijgt en in het andere stadsdeel direct een boete. Dit soort dingen moet gelijkgetrokken worden.''

Aan de bevoegdheden van de stadsdelen verandert niets. ''Maar met het nieuwe uniform maken we ons herkenbaarder voor de burger.''

Het definitieve ontwerp van het uniform is nog niet klaar. Een belangrijk criterium zal gezagsuitstraling zijn: op het uniform komt de term 'handhaving' te staan.

In september maakt Amsterdam kennis met het nieuwe uniform, dat op posters door de hele stad komt te hangen.

Eind oktober is er een modeshow waarin de handhavers zich in hun nieuwe garderobe laten zien. (HET PAROOL)

Meer over