PlusDe cijfers

Een statistische zoektocht naar winterversterkingen voor Ajax

Voetbal, we vinden er alles van. Maar wat zeggen de cijfers? Vandaag: een statistische zoektocht naar mogelijke winterversterkingen voor Ajax.

Sam Planting
In de eredivisie toont Emanuelson dat hij nog altijd een goede back is Beeld anp
In de eredivisie toont Emanuelson dat hij nog altijd een goede back isBeeld anp

Afgelopen week kondigde Ajax twee nieuwe versterkingen voor komend seizoen aan. Centrumverdediger Perr Schuurs (18) en linksbuiten Hassane Bandé (19) zullen voor respectievelijk 2,2 en 8,2 miljoen euro overkomen van Fortuna Sittard en KV Mechelen.

Ajax is ook nog altijd op zoek naar directe versterkingen. De linksbackpositie is de dunst bezette plek in het elftal, mede door de blessure van Daley Sinkgraven. Ook op de rechtsbackpositie zou een aanvallend ingestelde speler welkom zijn.

Hier een viertal kandidaten voor de wintertransferperiode voor Ajax. Voor beide backposities ideale en betaalbare opties.

Linksback

Philipp Max (24, Augsburg)
Max is een laatbloeier. Nadat hij het net niet had gered in de jeugdopleidingen van Bayern München en Schalke 04, is hij dit seizoen bij Augsburg een revelatie. Hij heeft tot nu toe de meeste assists (7), geslaagde voorzetten (53) en keypasses (41) - passes die direct leiden tot een doelpoging van een medespeler - in de hele Bundesliga (!) op zijn naam staan.

Dit als linksback bij een conservatief ingestelde counterploeg. Max is ook goed als passer in de opbouw en in verdedigend opzicht een harde werker.

Urby Emanuelson (31, Utrecht)
Emanuelson is niet de enige ex-speler wiens terugkeer Ajax zou kunnen overwegen. Vurnon Anita is bij Leeds United zijn basisplek al wekenlang kwijt en Jaïro Riedewald komt bij Crystal Palace niet in de plannen van De Boers opvolger Roy Hodgson voor.

Emanuelson verliet Ajax in januari 2011 voor AC Milan, waar hij drie redelijke seizoenen kende. Daarop volgde een bestaan als voetbalnomade, bij Fulham, Roma, Atalanta, Hellas Verona en Sheffield Wednesday.

In de eredivisie toont Emanuelson dat hij nog altijd een goede back is. In 14 wedstrijden bij FC Utrecht verstuurt hij gemiddeld 40 passes per wedstrijd en laat hij 24 keypasses, 30 geslaagde tackles en 18 onderscheppingen noteren.

Rechtsback

Kelvin Amian Adou (19, Toulouse)
Rechtsback van Jong Frankrijk. Afkomstig uit de ijzersterke jeugdopleiding van Toulouse. Kelvin Amian is een buitenkans voor Ajax. Een bijzonder beloftevolle tiener die al 38 basisplaatsen en ruim 3400 speelminuten erop heeft zetten in een van de grote vijf Europese competities.

Armian is nu al een allround vleugelverdediger. Snel, sterk, zuinig in balbezit en hyperefficiënt bij zijn defensieve ingrepen. Mag bij het degradatievoetbal spelende Toulouse niet al te vaak mee opkomen, maar wanneer hij dat wel doet, toont hij bijzondere flitsen.

Jonas Svensson (24, AZ)
In aanvallend opzicht de beste vleugelverdediger in de eredivisie. Heeft het voetballend vermogen om zowel aan de binnen- als buitenkant van het veld mee op te komen. Svensson (55) is na Veltman (56,5) de back met de meeste verzonden passes per wedstrijd dit seizoen. Maar de Noor cre­eert meer kansen, geeft meer geslaagde voorzetten en rondt vaker geslaagde dribbels af dan de Ajacied.

Ook verdedigend is Svensson, die over een schier onuitputtelijk loopvermogen beschikt, zeer solide. Naast Veltman is hij de enige rechtsback met gemiddeld meer dan 3 geslaagde tackles per wedstrijd.

Meer over