'Eén op vijf bruggen niet veilig genoeg'

De veiligheid van één op de vijf bruggen en viaducten is onder de maat. Die bruggen en viaducten hebben last van onder meer scheurvorming, verroeste wapening en houtrot in de palen. Dat schrijft de Pers, die een beroep deed op de Wet openbaarheid van bestuur.

ANP/Redactie
De Ketelbrug, waarbij in 2009 het wegdek ineens omhoog kwam. Vier mensen raakten gewond. Beeld anp
De Ketelbrug, waarbij in 2009 het wegdek ineens omhoog kwam. Vier mensen raakten gewond.Beeld anp

Het resultaat was een namenlijst van 65 gemeentes die een onvoldoende scoren op de veiligheid, en vijf onderzoeksrapporten, gemaakt voor de VROM-inspectie. Van de vijf voor de VROM gecheckte bruggen bleken er drie onvoldoende veilig voor vrachtverkeer. Eén ervan moest zelfs acuut worden gesloten.

Naar schatting kleven aan achtduizend van de veertigduizend bruggen en viaducten in Nederland veiligheidsrisico's, aldus de krant. Vaak is onbekend hoe lang een brug nog mee kan, omdat oorspronkelijke constructietekeningen regelmatig zoek blijken, schrijft de krant.

Volgens de VROM-inspectie zijn de onderzoeksresultaten van eind 2009 naar de veiligheid van bruggen en viaducten een goede steekproef. In dat geval zouden van de 418 Nederlandse gemeenten er 340 een onvoldoende scoren en 172 een 3 of lager. Erg slecht scorende gemeenten zijn Gilze Rijen, Kapelle, Landerd en Buren. Vlak daarna komen Rijnwaarden, Montferland, Anna Paulowna, Marum, Tiel, Goirle, Roerdalen en Boskoop.

Meer over