Eén op de drie baby's uit 2012 zal 100 jaar worden

Eén op de drie baby's die in 2012 geboren wordt, zal 100 jaar worden. Dat blijkt uit een rapport van het Britse Office for National Statistics (ONS). Daarin werd ook duidelijk dat meer meisjes dan jongens kans hebben om die leeftijd te bereiken.

Redactie
null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Volgens het ONS zullen er binnen 50 jaar meer dan één miljoen 100-jarigen leven in Groot-Brittannië. Ter vergelijking: dit jaar zijn het er 14.500, in 1961 slechts 600.

De verhoogde levensverwachting wordt toegeschreven aan verbeterde levensomstandigheden en aan de vooruitgang in de medische wereld, maar ook aan het stijgende aantal geboortes.

Dit jaar zullen er ongeveer 826.000 baby's geboren worden in Groot-Brittannië, waarvan 423.000 jongens en 403.000 meisjes. In het algemeen zal één op drie daarvan zijn honderdste verjaardag vieren.

Voor vrouwen ligt de verwachting echter hoger dan voor mannen, aangezien zij meestal langer leven. Zo zou 40 procent van de meisjes 100 jaar worden, ten opzichte van 30 procent van de jongens.

65 vs. 20 jaar
Verder werd in het rapport ook nagegaan hoeveel van de huidige 65-jarigen de gezegende leeftijd zal bereiken. Volgens het ONS zou dat het geval zijn bij één op de zeven vrouwen. Van de 65-jarige mannen zal slechts één op tien uiteindelijk 100 jaar worden.

Voor jonge twintigers is de toekomst iets rooskleuriger. De helft van de 20-jarige vrouwen zal uiteindelijk een eeuw oud worden. Voor mannen van die leeftijd is dat iets minder dan de helft.

Gevolgen
Het ONS waarschuwt echter dat deze voorspellingen niet zeker zijn. Ze zijn volledig afhankelijk van toekomstige economische, politieke en gezondheidsontwikkelingen.

In het verleden was één van die ontwikkelingen bijvoorbeeld de babyboom na de Tweede Wereldoorlog. Daardoor verwacht men nu een piek van het aantal 100-jarigen in 2047.

Maar die verhoogde levensverwachting, en de bijhorende vergrijzing, blijft natuurlijk niet zonder gevolgen. Zo is een steeds hogere pensioenleeftijd bijvoorbeeld onvermijdelijk...

Meer over