PlusBlikvangers

Een kunstwerk van Instagrams voorloper

De stad staat vol met kunst, van wereldvermaarde kunstenaars tot anonieme beeldhouwers. Wat zijn de verhalen achter deze beelden? Vandaag: Maalstroom #2.

Peter van Brummelen
Maalstroom #2 bestaat uit samengestelde beelden uit een geërfde verzameling dia's Beeld Tammy van Nerum
Maalstroom #2 bestaat uit samengestelde beelden uit een geërfde verzameling dia'sBeeld Tammy van Nerum

Bezoek de website van kunstenaar Thomas Elshuis en het eerste wat je ziet, is een bak vol ouderwetse dia's. Twintig jaar geleden erfde hij de ­diacollectie van een goede vriend van zijn vader.

Wel 20.000 dia's, in de jaren zestig, zeventig en tachtig gemaakt tijdens reizen over de hele wereld. Sinds die erfenis is al Elshuis' werk gebaseerd op die oude dia's. Dus ook het kunstwerk dat prijkt op het dak van het beheerdersgebouwtje bij P+R Zeeburg.

Dat parkeerterrein wordt vooral gebruikt door bezoekers van buiten de stad, maar wie weleens met lijn 26 reist, kent Elshuis' werk zeker: de tram naar en van IJburg stopt op de halte ­Zuiderzeeweg bij het uit staal en glas opgetrokken gebouwtje.

Op het dak staan vier perspexplaten met geprinte foto's. Vanuit de tram zien ze er wat geheimzinnig uit. We zien duikers, maar ook in zee drijvende containers. Het gaat om samengestelde beelden van foto's uit de geërfde diacollectie.

Dia-avondjes
Wie was de maker van die dia's? Thomas Elshuis: "Hij was docent aan de hts waar mijn ­vader studeerde. Later werd hij een vriend van de familie. Hij had zelf geen gezin en reisde in de vele vrije tijd die hij als leraar had de hele ­wereld over. In de jaren zestig kwam niet alleen het massatoerisme op, maar werd ook de fotografie toegankelijk voor een groot publiek."

"Op dia-avondjes lieten mensen zien waar ze allemaal waren geweest. Ik was als jongen ook wel bij zulke avondjes van de maker van deze dia's, ik vond dat leuk. Het dia-avondje was ­Instagram avant la lettre."

Elshuis moet even denken als hem wordt ­gevraagd hoe zijn kunstwerk op het Zeeburg­eiland heet. "O ja, Maalstroom #2. Maalstroom #1 maakte ik voor precies zo'n gebouwtje bij de P+R bij station Sloterdijk."

Maalstroom #2

Sinds 2005
Kunstenaar Thomas Elshuis
Waar Zuiderzeeweg 46a

De beheerdersgebouwen zijn ontworpen door architect Rowin Petersma. Elshuis was aanvankelijk ook architect, maar de erfenis van de 20.000 dia's deed hem definitief kiezen voor de beeldende kunst.

Puinhoop
De maker van de dia's had al zijn reisfoto's keurig gerangschikt en omschreven. "Maar daar trek ik me niks van aan, ik maak er juist een puinhoop van. Alleen zo kan ik er iets nieuws van maken."

Op Elshuis' website wordt het zo omschreven: 'Uit het oude materiaal komt een nieuw leven voort, zoals onze herinneringen verschijnen; zwevend, drijvend, ­ongrijpbaar opdoemend uit het niets.'

Maalstroom #2 bij de P+R Zeeburg werd geïnspireerd door het heden en verleden van de ­locatie. "Transport, daar gaat het om. Nu is er dat parkeerterrein voor bezoekers van Amsterdam. Vroeger lagen er schepen te wachten om naar de stad te kunnen varen."

Bekijk het overzicht met alle blikvangers uit deze serie.

Meer over