Een goede spits met wortels in Amsterdam

Roger van Boxtel. Foto ANP Beeld
Roger van Boxtel. Foto ANP

AMSTERDAM - Met Roger van Boxtel solliciteert een D66'er die nauwe banden heeft met Amsterdam naar het burgemeesterschap van de hoofdstad. De 56-jarige topman van zorgverzekeraar Menzis, geboren in Tilburg in een katholiek nest (oud-misdienaar), ging in Amstelveen naar de lagere en middelbare school.

Nog tijdens zijn rechtenstudie in Amsterdam raakte hij verzeild in de lokale politiek. Hij was politiek secretaris in het afdelingsbestuur van D66 en de Amsterdamse partijleider Gerrit-Jan Wolffensperger haalde hem in 1977 bij zijn campagneteam. Als student was hij nauw betrokken bij collegeonderhandelingen met Jan Schaefer (PvdA) en Enneüs Heerma (CDA). In die jaren schreef hij als Volkskrant-medewerker over amateurvoetbal en de eerste divisie. Zelf was hij een makkelijk scorende spits in het eerste van Overamstel.

In 1981 werd hij beleidsmedewerker op het stadhuis. Datzelfde jaar maakte hij de overstap naar de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Vanaf 1987 was hij organisatieadviseur. In 1989 verhuisde hij uit Amsterdam, omdat zijn vrouw een baan kreeg als reumatologe in een ziekenhuis in Gorinchem. De band met Amsterdam bleef. Zo maakte hij deel uit van de commissie-Coronel, die in 2008 adviseerde over de toekomst van Ajax.

Van Boxtel belandde in 1994 in de Tweede Kamer, het jaar waarin Hans van Mierlo glorieerde met 24 zetels. Als woordvoerder volksgezondheid viel hij op door zijn kennis, prettige uitstraling en vlotte babbel. Het was al snel duidelijk dat hij en Thom de Graaf de toekomst van D66 belichaamden. In 1997 versloeg De Graaf hem met twee stemmen verschil in de strijd om het fractievoorzitterschap.

Het jaar daarop werd Van Boxtel minister in Paars II, belast met integratie en grotestedenbeleid. Hij raakte enigszins verstrikt in bureaucratische krochten en wollig taalgebruik. Integratie werd binnen de coalitie pas een kwestie onder druk van Paul Scheffer. Van Boxtel vond dat de publicist de problemen vooral niet moest overdrijven. Van Boxtel pleitte voor de komst van nieuwe arbeidsmigranten.

In 2002, een paar weken voor de enorme verkiezingsoverwinning van de LPF, keerde hij zich tegen religieus onderwijs, dat slecht zou zijn voor integratie. GroenLinks-Kamerlid Femke Halsema: ''Iedereen zeurt wel dat het niet opschiet met het integratiebeleid, maar voordat hij minister werd, wás er nog helemaal geen beleid.''

Later stelde het Verwey-Jonker Instituut in een rapport voor een parlementair onderzoek naar het integratiebeleid dat Van Boxtel in de publiciteit iemand met gevoel van urgentie scheen te zijn, maar dat zijn beleidsstukken weinig afweken van die van zijn voorgangers. (BAS SOETENHORST)

Meer over