Een gevoelstemperatuur van -15, hoe meet je dat?

Net nu we dachten dat de lente was begonnen, kan de gevoelstemperatuur dit weekend opnieuw uitkomen op -15 graden Celsius. IJskoud. Maar hoe meet je die temperatuur eigenlijk?

Kees Graafland
Ook eind februari speelde de gevoelstemperatuur ons parten. Schaatsen zit er dit weekeinde overigens niet in. Beeld anp
Ook eind februari speelde de gevoelstemperatuur ons parten. Schaatsen zit er dit weekeinde overigens niet in.Beeld anp

"Met de gevoelstemperatuur bedoelen we de temperatuur die we voelen als we in de wind staan," zegt meteoroloog Hanneke Luijting van Weerplaza.

"Die temperatuur is dus niet direct te meten, maar is een berekening van de heersende temperatuur in combinatie met de windsnelheid. Het gaat om de mate van afkoeling."

Windsnelheid
Als het harder waait, voelt het kouder aan bij dezelfde temperatuur, stellen wetenschappers. Zij hebben verschillende methodes bedacht om de zogenoemde wind chill te bepalen, maar in Nederland wordt de door Canadezen bedachte JAG-TI-methode gehanteerd.

"We hebben een tabel waarop de combinaties van temperaturen en windsnelheden staan. Daarop lezen we dan de gevoelstemperatuur af."

Stel er wordt een windsnelheid gemeten van 20 km/uur (4 Bft) en een temperatuur van 0 graden op de thermometer, dan is de gevoelstemperatuur -5.

Windrichting
De gehanteerde methode berekent de gevoelstemperatuur voor een volwassen, gezond persoon. Niet die van dieren. Dieren ervaren kou weer heel anders door bijvoorbeeld hun vacht.

De windrichting heeft geen effect op de gevoelstemperatuur. Ook of het zonnig is of niet, wordt niet meegenomen in de berekening, maar volgens Weerplaza geldt wel dat als het zonnig is, het minder koud aanvoelt.

Ook eind februari, tijdens de vorige koudeperiode, speelde de gevoelstemperatuur ons parten: toen liep de gevoelstemperatuur op sommige plekken terug tot -17 of -18 graden Celsius.

Zie ook: Winterweer in aantocht, maar schaatsen zit er niet in

Teruglezen: de schaatskoorts in Amsterdam

Meer over