PlusFilmrecensie

Een energiek portret van de machtsbeluste Dick Cheney

Adam McKay (50) houdt de kijker graag bij de les. Zijn nieuwste film Vice is een energiek portret van de op macht beluste politicus Dick Cheney vol absurde terzijdes.

Bart van der Put
Christian Bale (links) als Dick Cheney en Sam Rockwell als George W. Bush in Vice. Beeld Annapurna Pictures
Christian Bale (links) als Dick Cheney en Sam Rockwell als George W. Bush in Vice.Beeld Annapurna Pictures

Natuurlijk opent Vice met de aanslagen van 9/11, toen de Amerikaanse president George W. Bush niet thuis was en zijn ­vicepresident Dick Cheney in de crisiskamer onder het Witte Huis de lakens uitdeelde. Die ­kamer kennen we nog uit W. (2008), de biografische film die Oliver Stone over de president maakte.

Bij Stone was Cheney een figurant in de Oval Office, maar in de crisiskamer zette hij zijn nieuwe wereldorde in de steigers. Dat was kras, maar Adam McKay maakt het in zijn Cheneybiografie nog bonter.

Stones film verscheen toen Bush nog president was.

Machtspoliticus
Vice blikt net als BlacKkKlansman ­terug op een roerig verleden om de huidige president de maat te nemen. Trump komt slechts kort in beeld, bij een montage over Reagans belastingverlaging voor de rijken en de materiële excessen van de jaren tachtig, maar zijn schaduw hangt over de hele film.

In zijn scenario schetst McKay de transformatie van de Republikeinse partij vanaf de val van Nixon tot aan het huidige FOX News-tijdperk. De levensloop van Cheney leent zich daar goed voor: na een valse start en een met W. gedeelde worsteling met de fles belandt hij als stagiair bij Donald Rumsfeld in het Witte Huis van Nixon, waarna hij zich met hulp van juridische raadslieden en de steun van zijn vrouw tot een gehaaide machtspoliticus ontwikkelt, die als ­vicepresident de War on Terror bestiert en daarmee IS tot leven wekt.

Oscarwinnend grimeurswerk
Het is allicht te kort door de bocht voor Amerikanen die de Republikeinse partij nog serieus nemen, maar McKay's polemische biografie loodst de kijker vlot en vermakelijk langs de hoogte- en dieptepunten uit Cheneys loopbaan en de politieke achtergronden.

Christian ­Bale verdwijnt met behulp van Oscarwinnend ­grimeurswerk volledig in zijn hoofdrol en mag lekker sparren met Amy Adams, Steve Carell en Sam Rockwell. Net als in The Big Short gebruikt McKay een fictief personage om uitleg te ­geven en dat wordt luid en ­duidelijk ­benoemd. McKay schreeuwt het van de daken: dit is mijn visie, geen geschiedenisles.

Vice

Regie Adam McKay
Met Christian Bale, Amy Adams, Steve Carell, Sam Rockwell
Te zien in City, Filmhallen, The Movies, De Munt, Studio K, Tuschinski

Meer over