Eén en anderhalf jaar cel voor schieten op huis Martin Kok

De twee Amsterdammers die op het huis van oud-crimineel en journalist Martin Kok schoten, moeten één en anderhalf jaar de cel in. Maar wie de opdrachtgever was, blijft onbenoemd.

Maarten van Dun
Kok bij het gerechtsgebouw aan de Parnassusweg Beeld anp
Kok bij het gerechtsgebouw aan de ParnassuswegBeeld anp

Volgens de rechters is er geen twijfel dat Soufian O. en Younes A. op 17 november het vuur openden op het huis en de auto van Martin Kok, die op dat moment thuis lag te slapen. Niemand raakte gewond.

O. en A. kwamen al kort na de schietpartij in beeld bij de recherche, omdat zij al werden geobserveerd. O. was namelijk gevolgd toen hij een gestolen Franse BMW 'koud zette' in een loods in Zwanenburg. In de nacht dat Kok thuis werd beschoten, zagen observanten van de politie hoe O. en A. zich in die loods omkleedden en in een andere gestolen BMW op pad gingen.

Midden in een woonwijk
Op kleding die de twee achterlieten in de loods werden kruitsporen gevonden en een ander schietincident was er die nacht niet. Tijdens de behandeling van hun zaak zwegen beide mannen, die allebei een fors strafblad hebben en die elkaar goed kennen uit de Diamantbuurt en De Pijp.

De rechtbank neemt het de twee kwalijk dat zij 'midden in een woonwijk' Kok hebben bedreigd. Dat de zoon van Kok na de schietpartij uit huis werd geplaatst en dat Kok 'werd gehinderd in zijn werkzaamheden' als eigenaar van misdaadwebsite Vlinderscrime wordt O. en A. aangerekend. Younes A. moet een jaar de cel in, Soufian O. een half jaar langer, vanwege enkele andere zaken.

De rechtbank spreekt zich niet uit over het mogelijke motief dat aan de beschieting ten grondslag ligt. Het OM ziet O. en A. louter als uitvoerders en denkt, net als Kok, dat de aanleiding voor de aanslag ligt in een filmpje dat Kok daags voor de schietpartij op zijn site plaatste.

Riff W.
Op de beelden was te zien hoe een groep criminelen, waaronder Willem Holleeder en de later in Zaandam geliquideerde Lucas Boom, uit eten waren in de Scheldestraat. Kok vroeg zijn lezers de andere mannen op de beelden te identificeren. Onder hen was ook Riff W., de halfbroer van Boom.

Die W. is een goede kennis van O., werd in december nog samen met hem gearresteerd. Nog geen half uur nadat de politie bekendmaakte dat de vluchtauto was gevonden die was gebruikt bij de schietpartij op Kok's huis, troffen Riff W. en O. en A. elkaar in een koffiehuis. Toch werd uiteindelijk geen enkel bewijs gevonden voor de betrokkenheid van W. bij de schietpartij.

Kok bij zijn woning na de beschieting in november Beeld Vlinderscrime
Kok bij zijn woning na de beschieting in novemberBeeld Vlinderscrime
Meer over