Een alternatieve genezer

BELGRADO - De dichterlijke psychiater maakte eerst plaats voor de robuuste krijgsheer en vervolgens voor een bejaarde onverzorgde hippie met een uitbundige grijze haardos en dito baard. In die gedaante noemde hij zich expert op het gebied van 'menselijke kwantumenergie' en gaf hij lezingen over de meer alternatieve vormen van geneeskunde.

De transformatie die Radovan Karadzic tijdens zijn twaalf jaar durende vlucht voor de internationale rechtsbedeling onderging, is op zijn minst frappant.

Als alternatieve genezer (website www.psy-help-energy.com) gaf hij zich uit voor D.D. David, terwijl hij door het dagelijks leven in Belgrado ging onder de naam Dragan Dabic. Onder die naam leverde hij ook bijdragen aan het Servische tijdschrift Gezond leve', waarvan de hoofdredacteur Goran Kojic gisteren haast niet bijkwam van verbazing toen hij ontdekte wie zijn gewaardeerde medewerker in werkelijkheid was.

''Met de man die ik kende, zou iedereen wel bevriend willen zijn,'' verklaarde Kojic tegenover de BBC. ''Het was een man met cultuur, heel tolerant, hij had gevoel voor humor, heel positief, zeer intellectueel - een grote persoonlijkheid.'' Kojic vergat niet te melden dat eigen familieleden zijn omgekomen bij de belegering van Sarajevo door de Bosnisch-Servische troepen.

Niemand ontgaat het overigens dat twee weken geleden in Belgrado een nieuwe en pro-Europese regering aantrad, die binnen de kortste keren de meestgezochte man in Europa uit de hoge hoed toverde. En ook niemand gelooft werkelijk in beginnersgeluk. Karadzics vermomming mag verbazingwekkend zijn, daarmee zijn de verdenkingen niet weggewist dat hij al die jaren bescherming heeft genoten van de nationalistische regimes in Servië.

En dan is er de merkwaardige omstandigheid dat Belgrado officieel nog vasthoudt aan de lezing dat Karadzic pas maandagavond werd gearresteerd, terwijl zijn advocaat blijft beweren dat hij vorige week vrijdagmorgen al werd opgepakt bij een bushalte in de buitenwijk van Belgrado waar hij woonde.

De vraag is of de nieuwe regering in Belgrado ook voor een prompte aflevering zal zorgen van Ratko Mladic, de tweede man op de verlanglijst van het Westen. Er werd gisteren in Belgrado beweerd dat de arrestatie van Karadzic eigenlijk als bijvangst moet worden beschouwd: men zou op zoek zijn geweest naar Mladic, toen men plotseling op Karadzic stuitte.

Van Mladic is in elk geval bekend dat hij tot vijf jaar geleden zich zonder vermomming in de binnenstad van Belgrado vertoonde. Sindsdien is hij wat voorzichtiger geworden. Maar op straathoeken in Belgrado zijn nog altijd T-shirts te koop met de afbeelding van Mladic en het opschrift 'Servische held!'. (HET PAROOL)

Meer over