PlusMijn Amsterdam

Edward van Vliet: 'Oud-Zuid, overal dichtbij en toch rustig'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Edward van Vliet

Misha Melita
Edward van Vliet Beeld Mats Van Soolingen
Edward van VlietBeeld Mats Van Soolingen

Eerste keer in Amsterdam
"De eerste keer ging ik naar het Waterlooplein, daar kon je van die gekke kleren kopen. In Eindhoven had je dat niet. Ik kocht er een parka weet ik nog, en een keer een gele tuinbroek."

Café
"Als ik iets wil drinken, ga ik naar Soho House. Ik kom daar gelijkgestemden tegen, uit mijn netwerk, maar ik ontmoet er ook vaak nieuwe mensen."

"Met mijn werk ben ik internationaal georiënteerd, en dat is Soho House ook. Het is een fijne, gezellige plek."

Concertzaal
"Ik ga af en toe naar het Concertgebouw of naar de Stadsschouwburg. Dat soort plekken zijn highlights van de stad, zo'n mooi gebouw heeft iets grootstedelijks. Het Concertgebouw maakt Amsterdam een stad, net als het Rijksmuseum."

Mijn buurt
"Ik woon nu tien jaar in Oud-Zuid, tussen De Pijp en het Museumplein in - Duivelseiland heet het daar. Het is erg fijn wonen, overal dichtbij en toch rustig."

null Beeld Mats Van Soolingen
Beeld Mats Van Soolingen

"Nog niet vergeven van de toeristen, die kom je pas tegen als je naar het Museumplein loopt."

Uitgaan
"Ik heb een thuisbioscoop en sinds er Netflix is, ben ik een beetje lui geworden. Af en toe ga ik wel naar Cinecenter. Dat alternatieve circuit vind ik interessanter dan een kaskraker."

Favoriet vervoermiddel
"Ik doe in de stad alles op de fiets. Voor mijn werk ben ik ook veel op reis, dan fiets ik altijd naar station Zuid en dan is het met de trein één halte naar Schiphol. Ik vind het heerlijk dat als ik terugkom, ik uiteindelijk met de fiets thuiskom."

Mooiste terras
"In de zomer zit ik bij Wildschut, daar heb je de hele middag zon. Het is er lekker groot, dus er is altijd wel een tafeltje vrij. Toen ik stage liep in 1986, kwam ik daar al. Het is er comfortabel, zonder pretenties."

Mijn kapper
"Look Ahead op de Van Woustraat. Mijn broertje woonde daar en zei: daar moet je eens heen. Mijn kapper heet Rogier en is een superleuke vent, op een gegeven moment krijg je een band en kom je steeds terug."

null Beeld Mats Van Soolingen
Beeld Mats Van Soolingen

"Je hoeft niets te zeggen en het komt goed - het comfort van een goede kapper. Hij is ook nog uitermate redelijk geprijsd."

Festivals
"Ik ga niet zo heel veel uit, maar bij Milkshake ben ik van begin tot eind. Amsterdam is sowieso goed in festivals, met Amsterdam Dance Event en al die outdoorfestivals in de zomer. Dat haalt ook een hoop leuke mensen naar deze stad."

Rijp voor de sloop
"De Nederlandsche Bank blijft een doorn in het oog. Vooral daar, voorheen stond er het Paleis voor Volksvlijt. Zo jammer dat ze niets in die stijl hebben teruggezet. Het gebouw van De Nederlandsche Bank voegt niets toe aan de stad."

Mooiste park
"Ik heb een labradoodle, Nelson, en we gaan vaak naar het Vondelpark, een fijn hondenpark. Het is op een gegeven moment door een particulier overgedragen aan de stad onder de voorwaarde dat het ook een hondenpark zou zijn. Soms zeggen mensen: 'Hou je hond aan de lijn', maar dat hoeft daar juist niet."

Restaurant
"Rijsel vind ik altijd bijzonder, en Scheepskameel, van dezelfde eigenaar. Altijd prettig daar: goede service en je voelt je thuis."

Scheepskameel Beeld Mats Van Soolingen
ScheepskameelBeeld Mats Van Soolingen

"Ik ga ook vaak naar Brasserie Van Baerle, dat is dicht bij huis en in de zomer kun je er in de tuin zitten."

Mooiste standbeeld
"Bij het Leidsebosje heb je Het zagertje, zo'n beeldje van een mannetje dat een tak doorzaagt. Dat vind ik zo zoet, dat heeft iemand daar anoniem neergezet. Dan ben je echt verliefd op je stad, als je dat doet. Dat raakt me."

Geheim plekje
"Bij Oriental City op zondag dimsummen - altijd heerlijk. Er zijn ook altijd veel Chinezen, dat zegt ook wel wat."

Favoriete Amsterdammer
"Ramses Shaffy, een Amsterdamse held. Laat me vind ik mooi, heel Amsterdams. Iedereen wordt in zijn waarde gelaten."

Dit kan veel beter
"Het fietsgedrag, van de Amsterdammer en de toerist. Daar valt een grote slag te maken. Voor alles worden regels bedacht, maar het fietsen blijft een zooitje."

Oriental City Beeld Mats Van Soolingen
Oriental CityBeeld Mats Van Soolingen
Meer over