Update

Economie eurozone krimpt met 0,3 procent

De economie van de eurozone is in het vierde kwartaal van 2011 met 0,3 procent gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Europees statistiekbureau Eurostat vandaag bekend.

ANP/Redactie

De eurozone vertoonde in het derde kwartaal nog een kleine economische groei van 0,1 procent. De krimp in het vierde kwartaal voldeed aan de verwachtingen van economen. De sterkste achteruitgang werd gemeten in Portugal, waar de economie vorig kwartaal 1,3 procent kleiner werd. In Estland werd een krimp van 0,8 procent gemeten, de Italiaanse en Nederlandse economieën gingen met 0,7 procent achteruit.

Binnen de eurozone was er alleen in Frankrijk en Slowakije sprake van groei. De Franse economie ging vorig kwartaal 0,2 procent vooruit, in Slowakije werd een groei van 0,9 procent gemeten.

In de gehele Europese Unie was in het vierde kwartaal ook sprake van een krimp met 0,3 procent. Onder de niet-eurolanden waarvan de cijfers al beschikbaar waren, was het beeld het somberst in Litouwen. Daar kromp de economie met 0,9 procent. In Letland werd een groei van 0,8 procent genoteerd. Ook de Bulgaarse en Hongaarse economieën vertoonden een kleine groei.

In heel 2011 groeide de economie van de eurozone met 1,5 procent. De 27 lidstaten van de EU boekten gemiddeld een groei van 1,6 procent.

Handelsoverschot stijgt
Het handelsoverschot van de eurozone is in december vorig jaar uitgekomen op 9,7 miljard euro, tegen een tekort van 1,7 miljard euro in december 2010. In november 2011 kwam het handelsoverschot van de eurozone uit op een herziene 6,3 miljard euro. Eerder werd voor die maand een overschot op de handelsbalans gemeld van 6,9 miljard euro.

Over heel 2011 behaalden de landen van de eurozone een gezamenlijk tekort op de buitenlandse handel van 7,7 miljard euro, tegen een tekort van 14,7 miljard euro in 2010. Voor de gehele EU kwam het tekort vorig jaar uit op 152,8 miljard euro, vergeleken met een min van 159,5 miljard euro een jaar eerder.

Meer over