ECB: Gevolgen Griekse crisis blijven onzeker

Europa is momenteel beter bestand tegen een escalatie van de economische crisis in Griekenland dan enkele jaren geleden, maar de daadwerkelijke gevolgen zijn moeilijk in te schatten. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, vandaag in Washington.

Mario Draghi Beeld EPA
Mario DraghiBeeld EPA

'We zijn beter gewapend dan in 2010, 2011 en 2012', zei Draghi over de eventuele gevolgen van de Griekse problemen voor de andere eurolanden. 'We hebben nu meer instrumenten voorhanden. Die zijn eigenlijk voor andere doelen, maar kunnen ook in tijden van crisis worden ingezet. Als de crisis doorzet, komen we echter op onbekend terrein. Het is te vroeg om daarover te speculeren.'

Draghi benadrukte dat de Griekse regering keer op keer belooft haar verplichtingen na te zullen komen. Hij riep de Grieken daarom op de gesprekken met geldschieters over de aanpak van de economie zo snel mogelijk door te zetten. Een akkoord met de eurolanden moet ervoor zorgen dat Griekenland weer op noodleningen kan rekenen.

Draghi nam in Washington deel aan de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De aanhoudende problemen rond Griekenland stonden daarbij niet expliciet op de agenda, maar wierpen wel een schaduw over de bijeenkomsten. Zo waarschuwde de Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew dat een nieuwe Griekse crisis, door alle onzekerheid die dan ontstaat, wereldwijd gevolgen kan hebben voor de economische groei.

IMF-topvrouw Christine Lagarde zei na afloop van de economische top nogmaals dat de eurolanden en het fonds flexibel zijn ten opzichte van de maatregelen die de Griekse regering kan nemen, om de vastgestelde economische doelen te halen. Ze gaf wel aan dat daarbij 'iedereen, op alle fronten' moet meewerken aan een akkoord.

Meer over