Update

Dwergapen gestolen uit dierenpark Wissel

Uit dierenpark Wissel bij het Gelderse Epe zijn in de nacht van woensdag op donderdag zeldzame dwergaapjes gestolen. Het gaat in elk geval om leeuwapen, zilveroeistities, dwergzijdeapen en een Pinché-aapje. De dierentuindirectie heeft aangifte gedaan, aldus een woordvoerster donderdag.

Redactie
Doodshoofdaapjes Beeld ANP
DoodshoofdaapjesBeeld ANP

Een dierverzorger merkte de diefstal meteen op toen hij donderdagmorgen het verblijf van de apen opende. De zeer bijzondere dwergapen zaten met nog enkele andere apensoorten in hetzelfde gebouw. De andere apen zijn ongemoeid gelaten.
'Medewerkers en directie zijn aangeslagen en zeer bezorgd om het welzijn van de apen', aldus een woordvoerster. Dwergaapjes zijn moeilijk te verzorgen. De beesten hebben onder andere specialistisch samengesteld voer nodig.

Dierentuinen in Nederland en de rest van Europa zijn donderdag geïnformeerd over de diefstal om hen te waarschuwen. Dierenpark Wissel coördineert het Europese fokprogramma voor Pinché-aapjes.

De winterkou is een ernstige bedreiging voor de 13 zeldzame dwergaapjes. 'Het zijn dieren uit warme landen. Ze hebben een koudeklap gehad toen ze zomaar uit hun hokken zijn meegenomen naar buiten. We hopen dat ze op zijn minst warm ingepakt in een goed verwarmd voertuig zijn vervoerd', zei een woordvoerster van het dierenpark donderdag desgevraagd.

Meer over