Dwergantenne-dienst Aereo maakt inbreuk op auteursrecht

Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft vandaag een streep gezet door Aereo, een startup die het mogelijk maakte om live televisie te kijken via het internet. Volgens zes van de negen rechters maakt Aereo inbreuk op het auteursrecht, meldt technologieblog The Verge.

Thomas van der Kolk
null Beeld afp
Beeld afp

Aereo plukt het televisiesignaal uit de lucht met behulp van honderdduizenden kleine antennetjes, en levert het via een internetportaal af bij zijn klanten. Grote zenders als CBS, ABC, Fox en NBC maakten daar bij de rechter bezwaar tegen. De zaak is al bij verschillende rechtbanken voorgekomen, en vandaag was dus de beurt aan het hooggerechtshof.

Exclusief recht
Dat ging mee in de argumentatie van de tv-zenders, die hebben gesteld dat zij een exclusief recht hebben om hun programma's door te geven via een 'apparaat of proces'. Aereo zelf zegt dat het alleen maar een vrij beschikbaar signaal uit de lucht opvangt.

Aereo kost momenteel 8 euro per maand en is in verschillende grote Amerikaanse steden beschikbaar. Hoeveel Amerikanen ervan gebruikmaken is onbekend. Aereo zou alleen al in New York rond de honderdduizend abonnees hebben. Oprichter Chet Kanojia zei vorig jaar dat het bedrijf al winst maakt voor het een miljoen abonnees heeft. Maar hij zei niet hoeveel klanten Aereo al heeft. In februari 2012 ging de dienst van start.

Het oordeel van de rechter heeft het voortbestaan van de dienst uiterst onzeker gemaakt. Om de wet niet te overtreden zal Aereo voortaan licentiegelden moeten gaan afdragen.

null Beeld Aereo.com
Beeld Aereo.com
Meer over