Plus

Duurzaam tot het gaatje op het Java-eiland

Als EU-voorzitter demonstreert Nederland op FabCity elf weken lang de stad van de toekomst: flexibel, herbruikbaar en zo veel mogelijk zelfvoorzienend.

Bart van Zoelen
Duurzaam huis met links de accu voor opslag van zonne-energie. Beeld Jean-Pierre Jans
Duurzaam huis met links de accu voor opslag van zonne-energie.Beeld Jean-Pierre Jans

Vanaf een gigantisch soort wc-rol wikkelt een machine golfkarton om een metershoge mal. De mal heeft de vorm van een vijfhoek, zoals een kleuter een huis tekent. En dat is dan ook precies wat het Amsterdamse bouwatelier Fiction Factory hier op het Java-eiland maakt. Na 24 keer wikkelen zijn het oersterke bouwdelen geworden. Aan elkaar geschakeld tussen glazen kopgevels vormen ze een huisje: het Wikkelhuis.

Van golfkarton dus, een veel gerecycled restproduct. En lekker licht, met als voordeel dat het huisje zonder fundering bruikbaar is op braakliggend terrein. Ter plekke te fabriceren, in een dag of wat. En duurzaam. Fiction Factory verwacht dat het huisje vijftig jaar meegaat. Daarna kan het alsnog met het oud papier mee.

Ontlasting
Zo is op de kop van het Java-eiland een heel dorpje samengesteld van dit soort duurzame en mobiele huisjes. Of ze nu gemaakt zijn van hennep, hout of een hergebruikte zeecontainer, allemaal dragen ze innovatieve oplossingen in zich voor de stad van de toekomst. Samen vormen ze de komende elf weken FabCity, een duurzame campus ter gelegenheid van het Nederlandse EU-voorzitterschap.

De campus wordt de uitvalsbasis voor 250 studenten en onderzoekers, maar ook voor kunstenaars en nutsbedrijven. Zo laat Waternet zien welke grondstoffen de rioolwaterzuiveraars zoal uit onze ontlasting halen. Netwerkbedrijf Alliander doet ter plekke een praktijkproef. Het probeert de huisjes, hun zonnepanelen, windmolens en accu's te bundelen tot één gezamenlijke energiehuishouding.

Grondstoffen
"Voor veel van onze deelnemers is het de ambitie om off the grid te gaan," zegt samensteller Egbert Fransen, tevens directeur van Pakhuis De Zwijger. Zelfvoorzienend zijn is niet per se een soloactie. Door afval en grondstoffen onderling te laten circuleren is een aansluiting op centrale, stedelijke netwerken waar huishoudens en bedrijven nu gas, water en elektriciteit vandaan halen straks misschien niet meer nodig voor iedereen.

Bijkomend voordeel voor de bewoners is dat eigenstandige alternatieven vaak duurzamer en goedkoper zijn. "Kijk naar de Buiksloterham, maar ook naar het nieuwe Centrumeiland van IJburg. Als alle infrastructuur nieuw moet worden aangelegd, is het al een heel reële optie."

3D-printer
De huisjes worden afgewisseld met wat Fransen 'de nieuwe maakindustrie' noemt. Zo komt bouwbedrijf Bam met een 3D-printer die beton print. "En dan niet laagje voor laagje, maar meer als een inkjetprinter, waardoor waanzinnige rondingen mogelijk worden."

Ook in deze hoek veel hergebruik. Uit de as van AEB Amsterdam, het Afval Energie Bedrijf, zijn voor het eerst stoeptegels geproduceerd. De tegels, waarmee op FabCity een terras is gelegd, zetten de stad nog maar eens op de kaart als wingebied van grondstoffen uit afval. Buurtlaboratorium Wasted bakt ter plekke nieuwe leistenen uit op het Java-eiland en het KNSM-eiland ingezameld plastic. Bewoners van beide eilanden zijn vanaf volgende week in een wedstrijd verwikkeld wie het meeste plastic apart houdt uit het huisvuil.

Even verderop staan de 3D-printers van MX3D, dat in Noord binnenkort begint aan het printen van een roestvrijstalen brug. Die moet volgend jaar aan de Oudezijds Achterburgwal komen te liggen. Ook zij demonstreren op FabCity hun kunnen, bijvoorbeeld door minister van Onderwijs Jet Bussemaker en burgemeester Eberhard van der Laan bij de feestelijke opening van de campus gisteren een 3D-geprint Amsterdammertje cadeau te doen.

Meer over