Update

Dutroux drijft cipiers tot wanhoop met onmogelijke eetwensen

Marc Dutroux, de veroordeelde kindermoordenaar en pedofiel, wordt sinds februari 2011 vastgehouden op de gesloten afdeling van de gevangenis van Ittre, in Waals Brabant. Sindsdien haalt hij daar het bloed onder de nagels van het gevangenispersoneel vandaan met allerlei belachelijke dieetwensen.

Redactie
Marc Dutroux. © ANP Beeld
Marc Dutroux. © ANP

Dutroux wordt noodgedwongen vastgehouden op een geïsoleerde afdeling, waar andere gedetineerden hem geen kwaad kunnen doen. 'Dutroux is sowieso niet geliefd bij de andere 440 gevangenen, om wat hij gedaan heeft. Dutroux moet strikt apart gehouden worden, want alle andere gevangen willen hem het hoofd inslaan. Dat juist hij nu een voorkeursbehandeling krijgt, zorgt voor veel frustratie bij de gedetineerden', aldus een cipier in de Vlaamse krant De Standaard.

Geen krokante vis

De veroordeelde kindermoordenaar weigert onder meer om vis met paneermeel te eten. Het krokante randje zou hem 'parten spelen'. Opvallend, gezien Dutroux wél dol is op kroketten die hij in grote hoeveelheden verorbert. Verder zijn bepaalde types yoghurt taboe vanwege hun fruitsmaakje, hoewel andere zuivelproducten er vlot in gaan. Evenmin is Dutroux gediend van gehakt, worst, varkensvlees of spaghetti met bolognaisesaus. Vreemd genoeg gaan boterhammen met ham er wel met veel smaak in. Kaas wordt dan alleen weer aanvaardbaar bevonden in strikt gelijkmatige plakjes.

Gevogelte

Met gevogelte is Dutroux eveneens zeer in zijn sas, waardoor het keukenpersoneel opdracht heeft gekregen vooral gerechten met kip te bereiden voor de 'speciale' gevangene. Het hele menu zet veel kwaad bloed bij medewerkers van de gevangenis. 'We begrijpen niet waarom de directie zijn grillen tolereert', aldus een cipier. 'Zijn dieet heeft geen medische achtergrond.'

Want juist op medisch vlak laat het dieet van Dutroux te wensen over. De veroordeelde pedofiel lijdt aan suikerziekte, maar zou volgens cipiers 'liters cola en kilo's chocolade' eten.

De gevangenisdirectie was volgens De Standaard niet bereid commentaar op de culinaire voorkeuren van hun beroemde 'gast' te leveren. 'We zien niet in waarom de eetgewoonten van een gevangene interessant kunnen zijn', aldus een woordvoerder.

Gevangenen in België eten overigens allemaal steeds minder wat de standaardpot schaft. In Itteren alleen al verlangt de helft van de 440 gedetineerden alleen halalvoedsel. Nog eens 40 criminelen zijn vegetarisch en 60 volgen op doktersvoorschrift een dieet.

Levenslang

Marc Dutroux werd in juni 2004 tot levenslang veroordeeld voor de ontvoering en verkrachting van zes minderjarige meisjes en de moord op vier van deze meisjes. Dutroux heeft de verkrachting en ontvoeringen bekend, maar is de dood van de kinderen altijd blijven afschuiven op de nalatigheid van zijn 'handlangers'.

De Zaak Dutroux deed in de jaren 90 veel stof opwaaien in België. Onder meer Jusititie en het politie-apparaat werden nadien grondig hervormd.

undefined

Meer over