Dure voorbereiding banken op 'default' Amerikaanse overheid

Amerikaanse banken hebben honderden miljoenen dollars gespendeerd om zich voor te bereiden op het moment dat de overheid niet meer aan haar verplichtingen zou kunnen voldoen, de zogenoemde 'default' die vorige maand dreigde. Dat blijkt uit gesprekken met leidinggevenden bij grote Amerikaanse financiële instellingen.

redactie
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Banken bereidden zich op dit 'worstcasescenario' voor met het updaten van computerprogramma's, het doorpluizen van handelscontracten en het inhuren van specialisten. Ook moesten er modellen worden gebouwd om nieuwe prijzen voor aandelen en obligaties te berekenen. De bank JPMorgan Chase alleen al besteedde hier het afgelopen jaar 100 miljoen dollar aan, zo meldden bronnen.

Topman Jamie Dimon van JPMorgan zou zelfs hebben overwogen om klanten die afhankelijk zijn van een staatsuitkering, van geld te voorzien. Als de uitkering door een 'default' enige tijd niet zou worden uitbetaald, zou de bank volgens Dimon de financiële verplichting tijdelijk op zich moeten nemen. Klanten zouden op deze manier in staat worden gesteld aan hun andere verplichtingen te voldoen.
Oktober was al de derde keer dit jaar dat een Amerikaanse 'default' boven de markt hing. Banken namen bij de jongste dreiging wel de meeste maatregelen.

Begin 2014 zullen de politieke spelers in Washington opnieuw een beslissing moeten nemen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid, waardoor de mogelijkheid van een crisis opnieuw de kop kan opsteken. De Amerikaanse minister van Financiën Jacob Lew pleitte er daarom dinsdag bij alle partijen voor nu al een beslissing te nemen over het schuldenplafond. 'Als je moet lenen om aan je verplichtingen te voldoen, is er geen alternatief', aldus Lew.

Meer over