Duo zwemt acht uur tegen kanker

Amsterdamse studenten Jorrit Broertjes (26) en Matthijs van Dam (25) staan voor de uitdaging van hun leven: in augustus zwemmen ze in minimaal acht uur het IJsselmeer over voor het goede doel.

Merel Straathof
Matthijs van Dam (links) en Jorrit Broertjes: 'Verstand op nul en gaan.' Beeld Privéfoto
Matthijs van Dam (links) en Jorrit Broertjes: 'Verstand op nul en gaan.'Beeld Privéfoto

Conditietechnisch is er nog wel wat werk te verzetten, maar mentaal zijn de mannen er helemaal klaar voor: de oversteek van Medemblik naar Stavoren zál deze zomer gemaakt worden. Zodra de watertemperatuur is opgelopen tot zo'n 21 graden, naar verwachting begin augustus, is de overtocht te maken zonder (groot) risico op onderkoeling.

Het plan rijpte bij Broertjes, die opgroeide in Hoorn en zwemles kreeg van Dick Schermer, de man die in 1947 de nationale pers haalde toen hij in schoolslag in elf uur en vijftig minuten het meer overzwom. 'Jorrit hoorde het verhaal regelmatig en elke keer als hij uit het raam keek, zag hij het water dat Schermer jaren daarvoor zwemmend was overgestoken. Dat fascineerde hem', zegt Van Dam. 'Ik werd ook steeds enthousiaster en anderhalf jaar geleden hebben we er een klap op gegeven: als hij het toen kon, dan kunnen wij het nu toch ook?'

Voor de overtocht van 22 kilometer trainen de studenten zo'n drie keer per week een uur in het De Mirandabad, bij het stijgen van het kwik in maart verplaatsen ze zich naar de Bosbaan voor trainingen van 2,5 uur en in juni moet het lukken om vier uur aan een stuk door te zwemmen. "We zwemmen in borstcrawl ongeveer drie kilometer per uur, we hopen er uiteindelijk acht uur over te doen," zegt Van Dam. 'Er is gelukkig weinig stroming, maar het kan ook zomaar tien uur worden; het is moeilijk te voorspellen hoezeer de vermoeidheid ons vertraagt.'

Zoals het hoort bij zo'n onzalig grote uitdaging, hebben Van Dam (student geneeskunde) en Broertjes (student biomedische wetenschappen) een goed doel gekozen dat ze met hun actie willen steunen: het NKI-AVL Fonds, voor onderzoek naar kankerbestrijding.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over