Duizenden monumenten gratis toegankelijk

Boeren, burgers en buitenlui. Dat is het thema van de Open Monumentendag die dit weekeinde voor de 31e keer plaats vindt.

ANP / Het Parool
Buitenhuis Wester-Amstel is een van de Amsterdamse monumenten die zatredag geopend is voor publiek Beeld Carly Wollaert
Buitenhuis Wester-Amstel is een van de Amsterdamse monumenten die zatredag geopend is voor publiekBeeld Carly Wollaert

58 Amsterdamse monumenten openen de deuren voor publiek, dat gratis naar binnen mag. Landelijk zijn duizenden monumenten twee dagen lang geopend voor publiek. De Open Monumentendag is de afgelopen dertig jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Het culturele weekeinde trekt elk jaar een miljoen belangstellenden.

Het evenement maakt deel uit van de European Heritage Days, waaraan vijftig landen deelnemen. Het Europese thema is 'Discover Nature Together' en dat was voor Nederland aanleiding om hier met het thema Boeren, burgers en buitenlui de nadruk te leggen op de agrarische geschiedenis en de relatie tussen de stad en het buitengebied.

Buitenlui
Boeren, burgers en buitenlui, is een historische kreet waarmee stadsomroepers destijds de aandacht van het publiek trokken. Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd door Projectbureau Open Monumentendag in samenwerking met de BankGiro Loterij.

Tegelijk met de Monumentendag vindt het Werelderfgoed Weekeinde plaats. UNESCO-werelderfgoederen als de Amsterdamse Grachtengordel, Droogmakerij de Beemster, het Woudagemaal, het Rietveld Schröderhuis en de Van Nelle Fabriek organiseren dit weekeinde speciale activiteiten.

Lees ook: Het Parool bezocht vast vier Amsterdamse monumenten: 'Dit was het eerste huis van steen, tussen houten krotjes'

Meer over