Duitsland ziet weinig in Griekse plannen

De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble, ziet weinig in de plannen van de nieuwe Griekse regering om het Zuid-Europese land uit de crisis te loodsen. 'Ik heb nog niet begrepen hoe de Griekse regering dat wil doen', zei hij vandaag in Istanbul.

Redactie
De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble. Beeld anp
De Duitse minister van Financiën, Wolfgang Schäuble.Beeld anp

De nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras was vandaag juist zeer optimistisch. 'Ik ben vol vertrouwen dat er een deal komt met onze partners op basis van ons plan', zei hij na een ontmoeting met de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann. 'We hebben nog geen specifiek en levensvatbaar ander plan gehoord.'

Hij beloofde dat het Griekse plan de Europese belastingbetalers niets zal kosten en wil geen confrontaties met de geldschieters. 'Ik geloof niet dat er dwingende redenen zijn om geen deal te hebben tussen Griekenland en zijn partners, behalve politieke redenen.'

Jucker: eurozone slikt niet alles

Na een strijdvaardige toespraak van de Griekse premier Alexis Tsipras tot het Griekse parlement heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, vandaag op bezoek in Duitsland gewaarschuwd dat de eurozone niet alles slikt. De regering-Tsipras kan er volgens Juncker 'beter van uitgaan dat de eurozone niet alle verkiezingsbeloften van Tsipras accepteert'.

De links-radicale Tsipras plaatste zichzelf weer op ramkoers met de Europese geldschieters. Hij declameerde niet langer te bezuinigen en geen verlenging van het noodkrediet te vragen dat op basis van eerdere afspraken wordt verstrekt. Hij bevestigde alle verkiezingsbeloftes uit te voeren.

Maar achter de schermen zou Griekenland minder radicaal klinken. In gesprekken met de trojka, de geldschieters van de EU, de ECB en het IMF, zou Athene volgens betrokkenen meer bereidheid tonen te praten over verlenging van de bestaande noodkredieten. Maar de onbuigzame toon van Tsipras, die bezwoer dat 'de waardigheid van het volk voor alles komt', bemoeilijkt het overleg wel, zeiden betrokkenen.

Jean-Claude Juncker met vice president van de VS Joe Biden. Beeld ap
Jean-Claude Juncker met vice president van de VS Joe Biden.Beeld ap

Geen confrontatie

De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, beklemtoonde vandaag dat zijn land niet op een confrontatie met de partners uit is. De krant Kathimerini citeerde verzoenende taal van hem: 'Er is helemaal geen conflict, er is discussie en er is consultatie, zoals altijd in de Europese familie.' Varoufakis zei dat het heel goed mogelijk is dat de partijen woensdag in Brussel tot overeenstemming komen.

De Britse premier David Cameron heeft maandag voor de zekerheid overlegd om zich voor te bereiden op een 'Grexit', een uittreden van Griekenland uit de eurozone. Hij sprak met topfunctionarissen van het ministerie van Financiën en van de Bank of England.

Meer over