Duitsland ziet bijdrage ECB aan Griekse deal niet zitten

Duitsland ziet een bijdrage van de Europese Centrale Bank (ECB) aan de sanering van de Griekse schuldenlast nog altijd niet zitten. Dat bleek vandaag uit een interview van de Duitse minister van Economische Zaken Philipp Rösler met The Wall Street Journal.

ANP/Redactie
© ThinkStock Beeld
© ThinkStock

'Europese staten en belastingbetalers hebben al een enorme bijdrage geleverd aan het hervormingsproces in Griekenland', stelde Rösler. 'De discussie draait nu vooral om de betrokkenheid van de private sector'.

Griekenland onderhandelt al maanden met private schuldeisers over de afschrijving van een deel van de Griekse schulden. Daarbij is de afgelopen weken de druk op de ECB opgevoerd om ook een bijdrage te leveren. Onder meer het IMF vreest dat de Griekse schuldenlast zonder afschrijving op de obligaties die de ECB bezit niet op een houdbaar niveau kan uitkomen.

Onenigheid tussen Duitsland en het IMF lijkt de afronding van het schuldenakkoord voorlopig in de weg te staan. Het IMF wil alleen nieuwe noodkredieten aan Griekenland toestaan als de Griekse schuld in 2020 daalt tot 120 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De schuldverlichting waartoe banken en andere investeerders bereid zouden zijn, zou daarvoor echter niet volstaan.

Het IMF en de Europese Commissie sturen daarom aan op een extra bijdrage van overheden of centrale banken. Volgens de Duitse versie van de zakenkrant Financial Times kan de ECB daarbij wel leven met een afschrijving op de Griekse obligaties die nationale centrale banken bezitten. De ECB beschouwt die obligaties als investeringen van de nationale centrale banken, terwijl een afschrijving door de ECB kan worden gezien als directe en ongeoorloofde steun aan Griekenland.

De tijd voor een akkoord begint te dringen. Eind maart moet Griekenland miljarden aan leningen afbetalen. Zonder nieuwe financiële steun kan het land waarschijnlijk niet aan die verplichting voldoen.

Meer over