Update

Duitsland wil zitting VN-raad om Syrisch bloedbad

Duitsland wil dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties zich vandaag buigt over de situatie in Syrië. Dit is gisteren bij het VN-hoofdkwartier in New York vernomen. Door het hardhandige optreden van het Syrische leger tegen betogers vielen gisteren zo'n 140 doden, aldus mensenrechtenactivisten in het Arabische land.

ANP/Reuters
Still uit een video, waarop een man te zien is die, naar wordt aangenomen, is vermoord door veiligheidstroepen in Hama, Beeld afp
Still uit een video, waarop een man te zien is die, naar wordt aangenomen, is vermoord door veiligheidstroepen in Hama,Beeld afp

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon toonde zich 'diep bezorgd' over het bloedige optreden van het Assadbewind in Damascus. De Zuid-Koreaan veroordeelde het gebruik van geweld tegen de burgerbevolking.

Bloedbad
Het Syrische leger begon gisteren, aan de vooravond van de ramadan, de vastenmaand voor moslims, een offensief in de stad Hama. Ooggetuigen spreken van een bloedbad. Kort voordat tanks de straten van de op drie na grootste stad van het land binnenreden, werden de elektriciteit en de waterleidingen afgesloten. Het regende granaten in de stad en sluipschutters schoten vanaf de daken op alles wat bewoog, meldden getuigen.

Syrische troepen hadden het ziekenhuis in de stad omsingeld om te verhinderen dat gewonden werden binnengebracht. Ook in andere delen van het land grepen regeringstroepen hard in op plekken waar de afgelopen tijd is betoogd tegen het regime. In Harasta, bij Damascus, raakten tientallen mensen gewond toen legertroepen spijkerbommen gooiden.

Veroordeeld

Onder meer de VS, Duitsland, Nederland, Frankrijk en Italië hebben het geweld veroordeeld. President Barack Obama haalde hard uit naar president Bashar al-Assad en noemde hem volledig incompetent.

Assad treedt al enkele maanden hardhandig op tegen betogers die eisen dat hij aftreedt en roepen om hervormingen. Sinds maart zouden in het hele land ruim 1600 mensen zijn gedood. Zeker 26.000 mensen werden gearresteerd van wie bijna de helft nog vast zou zitten. Het regime is er echter nog niet in geslaagd de sinds ruim 4,5 maand actieve oppositionele beweging te stoppen.

Protest tijdens ramadan
Activisten riepen gistermiddag op tot landelijke demonstraties na het nachtgebed, dat vannacht de ramadan inleidde. De betogers lieten eerder al weten elke dag tijdens de ramadan te willen betogen. Tot dusver werd voornamelijk op vrijdag na het vrijdaggebed gedemonstreerd. In Syrië zijn moskeeën vaak het vertrekpunt van betogingen.

null Beeld afp
Beeld afp
Een Syrische tank in Hama, op een still uit een video. Beeld afp
Een Syrische tank in Hama, op een still uit een video.Beeld afp
Protest in Hama, vrijdag. Beeld reuters
Protest in Hama, vrijdag.Beeld reuters
Meer over