Duitsland voert druk op voor verbod neonazistische NPD

Verscheidene Duitse deelstaten voeren de druk op om tot een verbod te komen van de neonazistische partij NPD. Zo vindt de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Hermann, dat 'wij niet kunnen wachten met een verbod van partijen die strijdig met de grondwet zijn, totdat zij de macht grijpen'. Burgemeester en deelstaatspremier Olaf Scholz van Hamburg ziet de NPD als een gevaar voor de democratie.

Redactie
Aanhangers van de extreem rechtse partij NPD. Beeld afp
Aanhangers van de extreem rechtse partij NPD.Beeld afp

Hermann en zijn collega's van de andere deelstaten bespreken woensdag of de procedure voor een verbod op gang moet worden gebracht. Een dag later nemen de premiers van de deelstaten een besluit of het verbod bij het Constitutioneel Gerechtshof in Karlsruhe aanhangig wordt gemaakt.

Ongeveer tien jaar geleden mislukte een poging om de partij te verbieden. Het hof nam de zaak in behandeling, maar schortte die een jaar later op. Belangrijke getuigen voor de regering bleken in de partij te zijn geïnfiltreerd, waardoor twijfel ontstond over de geldigheid van het bewijsmateriaal. De regering probeerde nog nieuw materiaal in te brengen, maar de rechters van het hof wezen in 2003 in meerderheid hervatting van het proces af.

De deelstaten zijn het erover eens dat de NPD strijdig met de grondwet is, maar verschillen van mening over de kansen van een verbod. De partij deed sinds 2003 haar intrede in de parlementen van de Oost-Duitse deelstaten Saksen en Mecklenburg-Voor-Pommeren. Bij verkiezingen voor de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, heeft de NPD nog nooit de kiesdrempel van 5 procent overschreden.

De discussie over een verbod van de NPD laaide weer op door de zogeheten Dönermoorden, de moord op acht Turkse ondernemers en een man uit Griekenland, die drie extreemrechtse personen uit de Oost-Duitse deelstaat Thüringen zouden hebben gepleegd. Twee van de drie pleegden zelfmoord na een bankoverval, maar de 36-jarige Beate Zschäpe is kortgeleden aangeklaagd. De drie hadden banden met een neonazistische beweging.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over