Duitsland ruziet over verplichte aids-test

In Duitsland is ophef ontstaan over plannen van de deelstaat Saksen-Anhalt voor een verplichte aids-test. De politie moet volgens het wetsontwerp bloed ook tegen de wil van de betrokkene op hiv kunnen testen, om gezondheid of leven van een derde persoon te beschermen.

null Beeld epa
Beeld epa

Gedacht wordt aan situaties waarbij bijvoorbeeld een agent bij een aanhouding gewond raakt en in contact komt met bloed van een andere persoon. Bij 'aanwijzingen' op een verhoogd risico mag dan tot de verplichte test worden besloten. Gedacht wordt daarbij aan homoseksuelen, drugsverslaafden, daklozen en buitenlanders. Critici waarschuwen voor discriminatie van die groepen.

De federale minister van Justitie, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, noemde de plannen vrijdag in de krant Die Welt een 'ondragelijke stigmatisering' van bepaalde bevolkingsgroepen. Volgens de liberale bewindsvrouw 'valt niet bij te houden hoeveel grondrechten worden geschonden' door gedwongen tests op hiv en hepatitis.

Nederland
In Nederland mag het Openbaar Ministerie sinds 2010 een verdachte dwingen tot een bloedtest om uit te vinden of hij een ernstige ziekte aan zijn slachtoffer heeft kunnen overdragen. Volgens toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie 'weegt het belang van het slachtoffer zwaar'.

Voor het slachtoffer moet een bloedonderzoek snel uitgevoerd kunnen worden met het oog op preventieve toediening van medicijnen, zoals het geval is bij de afweer van het hiv-virus.

Meer over