Duitsland promoveert Palestijnse gezant tot ambassadeur

De Duitse minister Westerwelle (Buitenlandse Zaken) heeft woensdag besloten de status van de Palestijnse diplomatieke vertegenwoordiging in Duitsland te wijzigen van 'algemeen gezant' naar 'diplomatieke missie met ambassadeur'.

Redactie
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (links) en de Palestijnse premier Salam Fayyad, gisteren in Ramallah. Beeld afp
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle (links) en de Palestijnse premier Salam Fayyad, gisteren in Ramallah.Beeld afp

Westerwelle brengt op dit moment een bezoek aan Israël en de Palestijnse Gebieden. Zijn besluit wordt door politieke waarnemers omschreven als opmerkelijk, omdat Duitsland als een van de belangrijkste Europese bondgenoten van Israël wordt beschouwd. Het oprichten van een Palestijnse ambassade kan worden beschouwd als steun voor de Palestijnse zoektocht naar internationale erkenning.

Andere landen

In de Europese Unie keurden eerder Denemarken, Frankrijk, Spanje, Ierland, Portugal en het Verenigd Koninkrijk de diplomatieke statutenwijziging voor Palestina al goed. Noorwegen, geen lid van de Europese Unie, deed hetzelfde in december 2010 en gaf de Palestijnse vertegenwoordiger de titel van missieleider met de rang van ambassadeur.

Verzet

Palestina werd in oktober 2011 volwaardig lid van Unesco, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschappen en cultuur. De Palestijnen willen graag een volwaardig lidmaatschap van de Verenigde Naties. Onder meer de VS en Canada verzetten zich daartegen.

Meer over