Duitsland pakt 'Rechtsrock' aan

De bands noemen zich 'Blitzkrieg', 'Sturmwehr' of 'Macht & Ehre', en ze zingen over het verloren Derde Rijk of roepen op tot vernietiging van de Joden en tot buitenlanderhaat. Dat mag niet, maar de extreem rechtse muziekscene in Duitsland opereert steeds geraffineerder.

In het buitenland wordt de muziek op cd's gezet, die in de krochten van internet verkrijgbaar zijn. In deelstaten als Saksen en Brandenburg groeien de aantallen bands en concerten, waar soms duizend bezoekers op afkomen.

Met invallen in ruim tweehonderd woningen en bedrijven van rechts-extremisten heeft de Duitse justitie gisteren de oorlog verklaard aan de illegale handel in deze neonazimuziek. Verdeeld over alle deelstaten werden ruim 45.000 cd's, 170 computers en zeventig wapens in beslag genomen. Tegen 204 personen wordt vervolging ingesteld.

Een 34-jarige man uit Baden-Württemberg wordt gezien als spil in deze muziekscene, die al vanaf 2007 in de gaten wordt gehouden.

''Deze muziek is voor veel jongeren de poort waar ze doorheen worden gelokt,'' zei hoofdofficier van justitie Siegfried Mahler gisteren op een persconferentie in Stuttgart. Hij doelt op extreem rechtse partijen als de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD), die de 'Rechtsrock' gebruiken om jongeren te winnen voor hun ideologie.

Eén van de bekendste producenten van deze muziek is het herhaaldelijk veroordeelde NPD-bestuurslid Thorsten Heise. Hij is de verbindingsman tussen partij en 'Kameradschaften', clubjes jonge neonazi's die hij probeert te winnen voor de partij. Hij organiseerde ook het Project Schoolplein: de partij deelde voor de verkiezingen in 2004 bij scholen 25.000 cd's uit met de titel Schnauze voll? Wahltag ist Zahltag. (Ben je het zat? Verkiezingsdag is afrekendag!)

In Duitsland beleefde deze muziek een boom in de jaren negentig, met name in de voormalige DDR. Volgens justitie waren in 2006 152 extreem rechtse bands actief in Duitsland, een verdrievoudiging sinds begin jaren negentig. Er werden in 2006 zeker 230 clandestiene concerten gegeven. Dat waren er in 1993 rond de dertig.

Hoewel justitie de laatste jaren steeds vaker grote razzia's houdt binnen de extreem rechtse muziekscene, lijken de concerten te bloeien als nooit tevoren. Geregeld geven leden van de NPD op hun boerderijen of buitenhuizen verjaardagsfeestjes, waar extreem rechtse bands optreden. De politie kan er weinig aan doen, omdat het zich op privéterrein afspeelt, of komt er gewoon te laat achter. (HET PAROOL)

Eén van de bekendste producenten van deze muziek is het herhaaldelijk veroordeelde NPD-bestuurslid Thorsten Heise. Foto EPA/ Martin Schutt Beeld
Eén van de bekendste producenten van deze muziek is het herhaaldelijk veroordeelde NPD-bestuurslid Thorsten Heise. Foto EPA/ Martin Schutt
Meer over