Update

'Duitsland immuun voor claims misdaden Hitler'

uitsland kan niet voor buitenlandse rechtbanken worden gedaagd voor misdaden van het nazibewind. Dat heeft het Internationaal Gerechtshof (ICJ) vandaag bevestigd.

ANP
Adolf Hitler Beeld getty
Adolf HitlerBeeld getty

Volgens het ICJ heeft het Italiaanse Hooggerechtshof in 2008 de Duitse soevereiniteit geschonden door de Italiaanse burger Luigi Ferrini in het gelijk te stellen. Ferrini eiste schadevergoeding voor zijn deportatie in 1944 naar Duitsland, waar hij te werk werd gesteld in de wapenindustrie.

Duitsland voerde aan dat het Italiaanse arrest het hele systeem van Wiedergutmachung onderuit haalt, waarin Duitsland sinds de jaren vijftig tientallen miljarden aan herstelbetalingen deed.

Het ICJ is van oordeel dat de Italiaanse uitspraak in strijd is met de staande regel dat de Duitse staat niet voor buitenlandse rechtbanken kan worden gedaagd. Uitspraken van dit hof zijn definitief en voor staten bindend.

Niet teleurgesteld
De Italiaanse vertegenwoordiger in de zaak, Paolo Pucci di Benisichi, zei niet teleurgesteld te zijn, hoewel hij liever had gezien dat de uitspraak 'dichter bij onze lijn' was uitgekomen. Hij zei dat Rome de zaak waarschijnlijk helemaal niet had opgepakt, als Italianen die in de oorlog door Duitsland waren geïnterneerd niet van bestaande herstelbetalingsregelingen waren uitgesloten.

De Duitse oppositiepartij Die Linke vindt dat de Duitse regering een 'cynische minachting' voor slachtoffers van het nazi-bewind toont door 'zonder scrupules' compensatie te weigeren. Er moeten wat de partij betreft alsnog op humanitaire basis herstelbetalingen worden aangeboden, nu het juridische pad is bemoeilijkt door de uitspraak.

undefined

Meer over