Duitsland betoogt voor en tegen anti-islambeweging Pegida

In verschillende Duitse steden zijn vanavond duizenden mensen de straat opgegaan. In Dresden kwamen duizenden aanhangers van de anti-islambeweging Pegida bijeen, in andere steden betoogden velen juist tegen vreemdelingenhaat.

redactie
Aanhangers van Pegida houden in Dresden een Duitse vlag omhoog met daarop de tekst: 'Respect en tolerantie ook voor ons volk'. Beeld EPA
Aanhangers van Pegida houden in Dresden een Duitse vlag omhoog met daarop de tekst: 'Respect en tolerantie ook voor ons volk'.Beeld EPA

Met name in Keulen, Berlijn en Stuttgart nam het tegenprotest grote vormen aan. In Keulen bijvoorbeeld schakelden veel gebouwen, waaronder de beroemde Dom, het licht uit als vorm van protest. In Berlijn togen zeker vijfduizend mensen naar de Brandenburger Tor in een protestmars. Ook in Stuttgart was een dergelijk aantal mensen op de been om zich uit te spreken tegen de beweging.

In Dresden kwamen naar schatting zo'n 18.000 mensen bijeen uit naam van de omstreden beweging. Dat zijn er meer dan de 17.500 die eind december betoogden in de Oost-Duitse stad. Eerdere schattingen gingen nog uit van een kleinere mensenmassa, namelijk zo'n 10.000 betogers. In Münster trok een tegenprotest veel inwoners. Rond de 10.000 mensen kwamen in die stad bijeen voor gelijkheid, vrijheid en tolerantie, meldden lokale media.

Ook in Stuttgart, Berlijn, Keulen en Hamburg werd geprotesteerd. In de Duitse hoofdstad moest de politie ingrijpen toen zo'n 5.000 anti-Pegida-demonstranten probeerden een protestmars van ongeveer 300 Pegida-aanhangers tegen te houden. In de andere steden bleef het vooral rustig en werd er vreedzaam betoogd.

Het is al de elfde keer dat de beweging in Dresden demonstreert tegen de islamisering van Duitsland door migranten. Tijdens de betoging op een groot veld werd onder meer bondskanselier Angela Merkel uitgefloten, omdat zij in haar nieuwjaarsspeech zich tegen de beweging had gekeerd.

In Dresden was overigens ook een tegendemonstratie, maar die trok slechts enkele honderden betogers.

Demonstratie in Stuttgart. Beeld epa
Demonstratie in Stuttgart.Beeld epa
Demonstranten met een anti-nazivlag in Berlijn. Beeld epa
Demonstranten met een anti-nazivlag in Berlijn.Beeld epa

Pegida

De groep Patriottische Europeanen tegen Islamisering van het Avondland (Europa), afgekort Pegida, is in oktober ontstaan in het Oost-Duitse Dresden. De protestbeweging presenteert zich als als vreedzame pressiegroep die 'boven de partijen' actie wil voeren tegen islamisering en de komst van economische vluchtelingen naar Duitsland.

In Dresden is minder dan 1 procent van de 500.000 inwoners islamitisch en 2 procent is buitenlands. Er wordt weinig geïnvesteerd en de werkloosheid is hoog. Sinds de oprichting enkele maanden geleden worden er regelmatig protesten georganiseerd, die steeds meer geïnteresseerden trekken. De Facebookpagina van Pegida heeft inmiddels meer dan 105 duizend likes.

De betogers zien de Duitse cultuur en samenleving bedreigd door buitenlandse invloeden, onder meer door salafisten die op een religieuze oorlog in Duitsland zouden aansturen. Veel media spreken van boze 'Angstbürger'. Ze willen de islam uit het openbare leven weren en de stroom buitenlanders, vooral economische vluchtelingen, drastisch inperken.

Demonstranten in Berlijn Beeld EPA
Demonstranten in BerlijnBeeld EPA

Kritiek

Vrijwel elke gezagsdrager heeft een mening over Pegida geventileerd, inclusief bondskanselier Angela Merkel, die Pegida scherp veroordeelde. Pegida wordt in veel steden geïmiteerd, maar lokt ook grote tegenbetogingen uit van critici, die de groep beschouwen als uiterst xenofoob.

De populisten van Alternatief voor Duitsland zijn het oneens over Pegida en de rechterflank van Merkels christendemocraten levert al geruime tijd kritiek op het Duitse immigratiebeleid en op de islam, net zoals Pegida.

Duitsland is na de Verenigde Staten het voornaamste immigratieland geworden. Zonder immigratie zou de bevolking van ruim 80 miljoen teruglopen. In 2013 kwamen maar liefst 465.000 migranten naar de bondsrepubliek. Naast de immigranten komen er door de crises in het Midden-Oosten steeds meer vluchtelingen naar Duitsland, aantallen waar de opvang niet op is berekend. Volgens schattingen hebben vorig jaar 200.000 mensen asiel in Duitsland aangevraagd.

Meer over