Duitsers laten Steinbrück steeds meer vallen

De Duitsers hebben steeds minder vertrouwen in Peer Steinbrück, de kandidaat voor het bondskanselierschap van de sociaaldemocratische SPD.

Redactie
Peer Steinbrück Beeld getty
Peer SteinbrückBeeld getty

Toen de partij de oud-minister van Financiën begin oktober aanwees als haar kandidaat bij de Bondsdagverkiezingen komend najaar, stond hij op 59 procent. Volgens een recente peiling van de publieke omroep ARD heeft nog slechts 36 procent van de Duitsers vertrouwen in hem. Bondskanselier Angela Merkel van de christendemocratische CDU/CSU is met 65 procent het populairst.

De Duitsers hebben veel minder vertrouwen in Steinbrück dan in zijn partijgenote Hannelore Kraft, de premier van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen. Zij wordt vaak genoemd als de toekomstige SPD-kandidaat voor het bondskanselierschap.

Met 58 procent staat zij op de vierde plaats, achter drie christendemocraten. Behalve Merkel zijn dat minister van Defensie Thomas de Maizière (63 procent) en minister Wolfgang Schäuble van Financiën (59 procent).Ook Guido Westerwelle, de liberale minister van Buitenlandse Zaken, en de Groene oud-minister Jürgen Trittin genieten bij de Duitsers meer vertrouwen dan Steinbrück, die donderdag zijn 66e verjaardag vierde.

Steinbrück raakte na zijn verkiezing tot kandidaat voor het bondskanselierschap in opspraak door zijn vele betaalde bijbanen. Volgens het weekblad Der Spiegel verdiende hij daarmee sinds 2008 8 ton. Als lid van de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer, kon hij sinds 2009 12.000 euro per maand op zijn rekening bijschrijven, al liet hij zich daar zelden zien. Ook zijn recente pleidooi voor een hoger salaris van de bondskanselier viel in slechte aarde.

Meer over